Vogelgriep28 nov '14 12:50Aangepast op 28 nov '14 13:29

Pluimveeslachterijen dreigen met rechtszaak om maatregelen vogelgriep

Auteur: BNR Webredactie

De organisatie van pluimveeslachterijen overweegt naar de rechter te stappen om een einde aan de vogelgriepmaatregelen af te dwingen. Al een week is er geen nieuw geval van vogelgriep meer ontdekt.

Staatssecretaris Dijksma vindt het nog te vroeg om het vervoers- en het fokverbod op te heffen. "We hebben deze voorzorgsmaatregelen niet voor niets genomen. Wij gaan af op wat experts zeggen. Zodra de maatregelen opgeheven kunnen worden, zullen we dat doen. Voorlopig proberen we de betrokken partijen zo goed mogelijk tegemoet te komen", zei Dijksma vanmorgen tegen BNR.

Juridische stappen
Jan Odink, voorzitter van de koepel van pluimveeslachterijen, de Nepluvi, is van mening dat de maatregelen nu al opgeheven moeten worden. "We hebben drie gevallen in Nederland, die tien dagen geleden zijn geweest. Er is geen reden om aan te nemen dat er een verdere uitbraak zal plaatsvinden. De meest logische reden is dat het uit de lucht valt en trekvogels de oorzaak zijn. Die kunnen op elk moment over Nederland vliegen. Daar kun je niet op blijven wachten."

De schade voor de betrokken bedrijven is enorm. "Het kost meer dan 10 miljoen per week. Ons veterinairen ondersteunen dit beleid niet. Ook in het buitenland begrijpen ze het niet. Onze klanten begrijpen het niet. Dus we raken gigantisch veel van onze afzet kwijt, ook voor volgend jaar. Als er niet snel iets verandert bereiden we juridische procedures voor."

Vanmiddag is er nog een overleg tussen de staatssecretaris en de pluimveeslachterijen. Mogelijk komen beide partijen dan nog tot een overeenkomst en kan een rechtszaak worden voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen