Vogelgriep27 nov '14 07:13Aangepast op 27 nov '14 09:14

LTO: fokverbod moet worden opgeheven

Auteur: Pieter van den Akker

Om de pluimvee-industrie weer op gang te helpen, moet het fokverbod voor kuikens worden opgeheven. Dat vindt LTO Nederland. Alleen compensatie voor de gevolgen van de vogelgriep, is niet genoeg. Over die compensatie is gisteren een akkoord bereikt met het ministerie van Economische Zaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eric Hubers, voorzitter van de sector pluimvee van LTO, legt op BNR uit: “We zijn nog teleurgesteld dat we volgende week niet weer kunnen opstarten met het herbevolken van stallen. Aan de ene kant begrijp ik de motivatie wel van de grootste veterinaire baas als het gaat om dierengezondheid: ‘Het is wetenschappelijk nog niet te onderbouwen dat het nu veilig is.’ Daar heb ik enigszins begrip voor, maar de andere kant is het zo dat iedere dag die we nu wachten met het herbevolken een gat slaat in de economie van het pluimvee.”

Compensatie
Er is ruim 10 miljoen euro compensatie voor bedrijven die te maken hebben met het fokverbod. Daar kunnen ze toch wel even mee vooruit? “Die compensatie is alleen bedoeld voor de kuikenbroederijen en de moederdierbedrijven", zegt Hubers.

"Dat zijn de bedrijven die de broedeieren aan de broederijen leveren om nieuwe kuikens te maken. Dat is eigenlijk de schade die ze de afgelopen tien dagen hebben geleden door de maatregelen die zijn afgekondigd. Maar vanaf maandag is dat geld op en begint de schade opnieuw. Maar dat is alleen voor de kuikenbroederijen en de vermeerderaars."
 

Incubatietijd
De incubatietijd wordt op zo’n tien dagen geschat. “Maar dan moet je ook nog kijken wanneer de waarneming is dat er besmetting plaatsvindt. Dat zie je pas na een aantal dagen omdat er weinig ziekteverschijnselen zijn totdat er echt sterfte optreedt. Vandaar dat er een beetje een veilige marge wordt aangehouden.”

Met het geld van de compensatie van EZ worden de broedeieren en eendagskuikens vergoed, die door de uitbraak van de vogelgriep niet verkocht kunnen worden. Maar dat is nog niet genoeg, zo zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders op BNR.

Bedrijven overeind gehouden
“Om de eerste nood van de vermeerderingsbedrijven, de kraamkamer van pluimveehoudend Nederland, te lenigen is dat een tegemoetkoming van ongeveer 60 procent van de schade die ze hebben gelegen. Dus daarmee kan je in ieder geval voorlopig de bedrijven overeind houden. En dat was onze inzet.”

Toch is hij ook ontevreden. “Met een aantal punten zijn we niet zo blij. Mijn collega Hubers pleit voor schadevergoeding voor bedrijven die leeg staan enzo. Het is mooi als dat zou komen, maar wat ons veel liever is, is dat die regelgeving wordt opgeheven. De grondslag voor deze strenge regelgeving is weggevallen. De staatssecretaris was bang dat het virus via contacten zou worden verspreid. Nu blijkt dat het niet zo is verspreid."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen