Out of office day25 mrt '14 13:12

Belangrijke ministers en regeringsleiders vertrokken bij NSS

Auteur: Harmen Simon Teunis

Een aantal regeringsleiders zijn dinsdag al vertrokken van de nucleaire top in Den Haag. "Je zou kunnen zeggen dat de nucleaire top is ontdaan van enkele belangrijke ministers en staatshoofden", zegt verslaggever Jeroen Stans.

De top is ondertussen de laatste helft van de tweede dag ingegaan. Een dag die toch al wat laat op gang kwam, doordat de Amerikaanse president Barack Obama veel later aankwam in het World Forum. Obama had voor hij naar de top kwam, overleg met andere regeringsleiders.

"Obama is er dus wel, maar dan met vertraging", zegt Stans. "Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, was er ook met vertraging."

Hij somt het lijstje met afwezigen op. "De Franse president Hollande, Renzi van Italië, Reinfeldt van Zweden en ook de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Sikorski, zijn allemaal al vertrokken. Je zou kunnen zeggen dat de NSS, de nucleaire top is ontdaan van elke belangrijke ministers en staatshoofden."

Afspraken
De rest van de dag staat volgens Stans voor een groot deel in het teken van 'kleine overlegjes'. "Je ziet dat er berichten naar buiten worden gebracht door de delegaties over grote en wat minder grote afspraken die onderling worden gemaakt, bijvoorbeeld tussen de Verenigde Staten en Kazachstan. Die hebben afspraken gemaakt om een nucleair trainingscentrum in Kazachstan op te richten. Maar ook de afspraken van de VS met Oekraïne, waarbij de VS en Oekraïne zeggen dat ze blijven samenwerken om nucleair materieel beter te beveiligen."

En misschien nog wel het belangrijkst: de grote groep landen die het initiatief omarmt om nucleair materiaal beter te gaan beveiligen, zoals minister Timmermans van Buitenlandse Zaken vanmiddag meldde. "32 landen hebben zich aangesloten. We doen ook een beroep op andere landen om zich ook bij ons aan te sluiten. Wat we willen bereiken is een voortdurende verbetering. Want dat is wat de kern van ons gezamenlijke initiatief is."

Veiligheid belangrijkste onderwerp
Premier Rutte vindt, ondanks alle aandacht voor zaken die niets met NSS te maken hebben, dat de nucleaire veiligheid toch wel het belangrijkste onderwerp is op deze top. In gesprek met onze verslaggever zei Rutte dat hij er nog steeds vanuit gaat dat het slotcommuniqué er wel komt. "Ik vroeg natuurlijk ook even naar die G7, de ontmoeting die maandagavond was, of het nou toch niet de boel een beetje dreigde te overschaduwen. Hij si er nog vast van overtuigd dat de NSS de oorspronklijke doelstellingen van de NSS – praten over vermindering van nucleair materiaal in de wereld en het beter beveiligen ervan – nog steeds de hoofdmoot is in Den Haag."

Het mooie van bijeenkomsten als de nucleaire top is, zegt Rutte, dat er juist nu ook andere kwesties besproken kunnen worden tussen landen of groepjes landen. "Ik heb zelf ook, alles bij elkaar, 15 gesprekken. Dat is ook het goede van zo’n NSS.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen