Irak6 okt '14 16:34

'Veldslag hier: ik zie inslagen en huizen worden opgeblazen'

Auteur: Pieter van den Akker

IS-strijders staan op het punt om Kobani in te nemen. Om de Syrische stad vlakbij de Turkse grens wordt al dagen hevig gevochten. In het oosten van Kobani heeft IS de vlag al gehesen. Koerdische strijders hebben het centrum nog in handen. “Er wordt ontzettend veel geschoten", vertelt correspondent en ooggetuige Harald Doornbos.

“We zitten achter een muurtje van de schaapskooi. Het is een ruraal gebied hier."
 

Veldslag
"We zitten in een Turks-Koerdisch dorpje vlakbij de grens ten oosten van Kobani. Als ik op het dak van het huis kan staan, kan ik inderdaad een IS-vlag zien op een groot wit gebouw in het zuid-zuidoosten van Kobani. Je moet wel uitkijken als je op het dak gaat staan, want er wordt echt overal geschoten. Er wordt zwaar gevochten. Ik hoor steeds enorm veel machinegeweervuur, je ziet inslagen, huizen worden opgeblazen door granaatexplosies. Op dit moment vindt er echt een veldslag plaats.”

Vorige week waren er nauwelijks luchtaanvallen van de Amerikanen. Het afgelopen weekend waren er berichten dat die weer zouden zijn opgepakt. “Ik heb nog niks gezien”, zegt Doornbos. “En ik zit hier nou toch al een paar dagen. Ik heb nog nooit een vliegtuig gehoord, ik heb nog nooit een vliegtuig gezien en ik heb dus ook nog nooit air strikes van de coalitie zien plaatsvinden. Op dit moment zie je alleen dat er op de grond wordt gevochten tussen IS buiten Kobani – die zitten in het zuiden, het oosten en het westen – en de linkse Koerden ín Kobani die de stad verdedigen."

Strakblauwe hemel
Wat de reden is voor het uitblijven van luchtaanvallen, weet hij niet. Het ligt in elk geval niet aan het weer, denkt Doornbos. "Op dit moment schijnt de zon in mijn gezicht. Dat is echt een strakblauwe hemel. Dus het kan er niet aan liggen dat het bewolkt is of iets dergelijks."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen