US elections7 nov '12 05:17

Obama herkozen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Barack Obama is herkozen als president van de Verenigde Staten.

Met het binnenhalen van Ohio en Oregon kwam de democratische presidentskandidaat uit op 274 kiesmannen, genoeg om zich nog vier jaar president van de Verenigde Staten te mogen noemen. "Wij weten in ons hart dat het beste voor de Verenigde Staten nog moet komen. We gaan verder als één natie", zei Obama woensdag tegenover juichende Democraten in zijn hoofdkwartier in Chicago.

Obama zei nog gemotiveerder dan vier jaar geleden te zijn om met zowel de politici van zijn eigen partij als met de Republikeinen te werken aan het terugdringen van het begrotingstekort en het aanpassen van de regels voor immigratie. Ook wil hij bereiken dat de Verenigde Staten op het gebied van energie niet langer van het buitenland afhankelijk zijn.

Toegejuicht
Voor Obama aan het woord kwam, werd hij minutenlang toegejuicht. De president was vergezeld van zijn vrouw Michelle en zijn twee dochters. Hij zei met zijn tegenstander Mitt Romney te willen samenwerken om de Verenigde Staten vooruit te helpen. Ook na de toespraak, toen ook vicepresident Joe Biden zich op het podium liet zien, werd er lang gejuicht.

Minister-president Mark Rutte heeft president Barack Obama inmiddels gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Rutte is verheugd dat de 'uitstekende samenwerking de komende jaren kan worden voortgezet. Hij benadrukt de goede handels- en investeringsrelatie tussen beide landen. "Nederland zal zich de komende jaren inspannen voor de totstandkoming van een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie.''

Moeite met erkennen nederlaag
Mitt Romney leek aanvankelijk niet bereid zijn nederlaag te erkennen. "He is not prepared to consede yet", luidde de officiële reactie. "Je moet hem even beschermen en tegen hem zeggen dat hij de telefoon moet pakken om Obama te feliciteren", zei BNR's Bernard Hammelburg.

Maar dat zat er even niet in: het kamp van Mitt Romney wilde eerst meer cijfers zien voordat ze hun verlies wilden erkennen. Romney zou nog een kans hebben gezien om de staat Ohio naar zich toe te trekken. Ook in enkele andere staten was toen nog geen definitieve uitslag bekend, waardoor er nog een hypothetische kans is op winst.

Romney's laatste tweet was datgeerde al van zes uur eerder, toen de laatste mensen nog konden stemmen. Obama haalde met Iowa een derde swing state en zes kiesmannen binnen. Ook in New Mexico (5 kiesmannen) won Obama.

Vergist
De Obama-campagne zelf had Florida al uren geleden 'gecalled'. Wat dat betreft liggen de echte campagnetijgers mijlenver voor op de 'gewone' politieke dieren, zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Ik heb me hier flink in vergist. Sterker nog: zelfs nog voordat Ohio al officieel was ingedeeld bij Obama was de overwinning volgens mij al binnen. Ik denk dat Obama en zijn team eigenlijk al drie uur geleden wisten dat de overwinning binnen was."

Bernard Hammelburg kan zich niet voorstellen dat Romney en zijn team de hakken in het zand blijven zetten. "Dat is politieke zelfmoord. Je kunt van een buitengewoon fatsoenlijke man als Romney niet verwachten dat hij zich niet bij de werkelijkheid neerlegt."

"Er is een soort euforie, maar je kunt ook zeggen dat er eigenlijk niets is veranderd in de VS: het Huis van Afgevaardigden is nog altijd Republikeins, de Senaat is nog altijd Democratish en Obama is nog steeds president."

Vertakt
Wat vooral ontzettend knap was, was de goeie, vertakte campagne van Obama, zegt Bianca Pander, Amerikanist en van BKB. "Ze gingen van deur naar deur en spraken alle mensen drie keer. De Romney-campagne was veel minder intensief."

En dat heeft volgens Pander alles te maken met enthousiasme. "In heel veel staten had Obama zijn campagnebureaus nog en dat is een verschil met Romney, die alles moest opbouwen. Wat ze heel goed hebben gedaan is data up-to-date houden. Het verschil is uiteindelijk veel groter dan was verwacht."

Thuisstaat
Al eerder werd duidelijk dat Obama zijn opponent in de swing states Wisconsin en New Hampshire had verslagen. De uitslagen uit swing states als Florida en Virginia hoefden er voor Obama niet eens meer aan te pas te komen; Obama passeerde de magische grens van 270 kiesmannen om kwart over vijf vanochtend.

In een allereerste reactie liet de president zijn dankbaarheid blijken. "Dit is gebeurd dankzij u. Dank u'', twitterde hij zodra het nieuws over zijn herverkiezing bekend werd.

Met de aanstaande aanwijzing van twee nieuwe rechters in het Hooggerechtshof lijken enkele progressieve kwesties als abortus voorlopig onaangetast te blijven, zegt Bernard Hammelburg. "Dat betekent heel veel, ook voor de juridische balans in het land."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen