US elections7 nov '12 03:29Aangepast op 7 nov '12 05:29

Huis van Afgevaardigden blijft in handen Republikeinen

Auteur: Thijs Baas

De Republikeinen behouden de controle over het Huis van Afgevaardigden. De Senaat blijft in handen van de Democratische Partij.

Image

De meerderheid in het Huis en de Senaat zijn cruciaal voor de president om nieuwe wetten door te kunnen voeren. Als Obama opnieuw president wordt, is een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden een forse tegenvaller.

De Democratische Partij houdt controle over de Senaat. De Republikeinen kunnen volgens nieuwszenders geen meerderheid meer binnenslepen. Kandidaten van de Democratische Partij wisten dinsdag een paar goede overwinningen te boeken in Massachusetts en Indiana. In andere staten wisten Democratische senatoren hun zetel met succes te verdedigen.

Elizabeth Warren wist in Massachusetts in een spannende race zittend senator Scott Brown te verslaan. In Indiana verraste de gematigde Democraat Joe Donnelly zijn conservatieve tegenstander Richard Mourbrock. In andere staten als Florida en Michigan wisten Democratische senatoren hun plaats te behouden. Debbie Stabenow hield zich in Michigan de in Groningen geboren Pete Hoekstra van het lijf. Chris Murphy pakte een senaatszetel in Connecticut.

Claire McCaskill uit Missouri blijft haar zetel behouden ten koste van haar Republikeinse uitdager Todd Akin, die internationaal berucht werd met zijn uitspraken over hoe het vrouwenlichaam zwangerschap kan voorkomen na verkrachting en dat abortus dus niet gerechtvaardigd is. Ook in Virginia scoorden democraten een overwinning. Na een nek-aan-nek race wist Timothy Kaine zijn tegenstrever George Allen net van het lijf te houden, voorspelde CBS.

De Republikeinen kregen bij tussentijdse verkiezingen in 2010 de meerderheid in het Huis in handen. Dinsdag werden onder meer de prominente Republikeinen John Boehner en Eric Cantor herkozen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen