US elections7 nov '12 12:10

Armoede onbesproken: Obama zou zijn afgeslacht

Auteur: Fleur de Bruijn

Miljoenen mensen in de VS leven onder de armoedegrens, toch bleef dit onbesproken tijdens de campagne. Voor Republikeinen is het onderwerp niet belangrijk, Obama zou zijn afgeslacht.

Dit zei Charles Groenhuijsen, oud-Amerikacorrespondent van de NOS, woensdag tegen BNR’s Paul van Liempt.

De campagne van Romney en Obama ging met name over binnenlandse beleid: maar een onderwerp bleef opvallend onbesproken: de onderklasse. Groenhuijsen noemde dit eerder Het Grote Zwijgen. “Het ging steeds over de middenklasse, ik wilde schreeuwen naar de televisie: what about the underclass?”

Oom Tom
Miljoenen mensen in Amerika leven onder de armoedegrens. Dit is de reden dat de VS regelmatig een derdewereldland wordt genoemd. Het probleem is enorm, zegt Groenhuijsen. “Als je in de Midwest rijdt en je gaat van de weg af, rijd je zo tegen de Negerhut van oom Tom aan; het is echt verschrikkelijk.”

Klaplopers
“Republikeinen trekken zich gewoon niet zoveel aan van armoede. We hebben de speech van Romney gehoord”, aldus Groenhuijsen.

Romney kwam in september in opspraak vanwege laatdunkende uitlatingen over Amerikanen die zo arm zijn dat ze geen belasting hoeven te betalen. Hij betitelde de groep als 'klaplopers die denken dat ze slachtoffer zijn, die geloven dat de overheid voor ze moet zorgen, die geloven dat ze recht hebben op gezondheidszorg, op voedsel, op huisvesting, op alles'.

Karl Marx
“Maar ook de Democraten hielden zich stil. Er is echt een groep die denkt dat Obama een soort cryptocommunist is, hij zou worden weggezet als de schoonzoon van Karl Marx (…) het onderwerp is ongetwijfeld onderzocht door de campagnemensen van Obama, maar de conclusie zal zijn geweest: zeg niets, je wordt geslacht.”

Nieuw beleid
Groenhuijsen: “Waar je nu op moet hopen, met Obama in het Witte Huis en een Democratische meerderheid in de Senaat, is dat er beleid wordt gemaakt waardoor het aantal armen in ieder geval niet verder stijgt, dat is het minste wat ze kunnen doen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen