Vogelgriep24 nov '14 07:17

Begrip voor fokverbod, maar niet zonder compensatie

Auteur: Thijs Baas

Vermeerderaars en boerderijen die onevenredig hard worden getroffen door het fokverbod vanwege de vogelgriep, moeten gecompenseerd worden. Tegen het verbod zelf heeft de sector geen bezwaar, maar de pijn moet wel eerlijk verdeeld worden, bepleit Eric Hubers, voorzitter van de sector pluimvee van de land- en tuinbouworganisatie LTO.

De Nederlandse Vakbond PluimveehoudersVolgens (NVP) waarschuwt dat anders bepaalde bedrijven onevenredig zwaar getroffen zullen worden door de nieuwe maatregelen van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Hubers deelt die vrees. "Het is belangrijk voor het beteugelen van de crisis dat die maatregelen worden genomen, maar het is niet fair om één gedeelte uit de sector grotendeels te laten opdraaien voor de crisis."

De bedrijven zijn genoodzaakt om grote kosten te maken door de noodgedwongen beperkingen van hun bedrijfsvoering, zegt hij. "Een broedei zal worden afgewaardeerd van 21 cent naar een paar cent; een enorme strop voor pluimveehouders met moederdieren. Daar móet dus een compensatie voor komen, maar we moeten vandaag kijken hoe die eruit gaat zien."

Grensgevallen
Ondertussen wordt nog onderzocht waar de besmettingen vandaan komen. Volgens de Duitse minister Till Bakchaus zouden dat de wilde vogels kunnen zijn, nu in Duitsland ook bij een zogeheten wintertaling het virus is vastgesteld. Hubers: "Het probleem met de wilde vogels, daar moeten we ook wat mee. We kunnen geen net spannen tussen de hemel en de stallen, maar we zullen wel wat moeten doen aan monitoring en de bestrijding van de ziekte bij wilde vogels."

Onderzoeker Henk van der Jeugd van het Nederlands Instituut voor ecologie pleit voor een early-warning-systeem, omdat volgens hem veel meer onderzoek nodig is om helder te krijgen hoe de besmettingen verlopen. "Je wilt de komst van een dergelijk virus zo vroeg mogelijk weten, voordat het een bedrijf binnen is gekomen. Je wilt ook kunnen voorspellen wanneer de kans groot is dat dit soort virussen optreedt in Nederland. Daarvoor hebben we dat onderzoek nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen