Vogelgriep21 nov '14 14:26Aangepast op 21 nov '14 16:26

Ook verschijnselen vogelgriep bij omringende bedrijven Kamperveen

Auteur: Thijs Baas

In de omgeving van het bedrijf in Kamperveen waar vanochtend het derde geval van vogelgriep werd ontdekt zijn ook bij twee andere bedrijven verschijnselen van vogelgriep ontdekt. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag op de website.

Ook het pluimvee van deze bedrijven zal worden gedood. Volgens het persbericht heeft de NVWA bij een pluimveebedrijf klinische verschijnselen aangetroffen die passen bij vogelgriep. Dit bedrijf ligt in het gebied met een straal van 1 kilometer rond het bedrijf in Kamperveen dat eerder besmet bleek. Het type vogelgriep is nog niet bekend.

Het buurbedrijf heeft ook zieke en dode dieren, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA vrijdag in Kampen. Het gaat om een eendenbedrijf met 15.000 dieren. De ziekteverschijnselen lijken heel erg op vogelgriep en daarom wordt het bedrijf vrijdag eveneens geruimd. Voor alle zekerheid wordt een derde bedrijf dat binnen een kilometer van de andere besmette boerderijen staat, ook leeggehaald. ,,We nemen geen risico meer'', aldus de NVWA.

Het is nog niet bekend of de besmette bedrijven in de Kop van Overijssel contact hebben gehad met de boerderij in Hekendorp, waar het eerste geval van vogelgriep zich deze week voordeed. "Maar het is hier een zeer waterrijke omgeving, dus misschien hebben andere vogels er ook iets mee te maken'', aldus burgemeester Bort Koelewijn van Kampen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen