Ebola15 okt '14 09:55

'Door aandacht ebola dreigt uitbraak andere epidemieën'

Auteur: Eva Oude Elferink

Terwijl de internationaal alle aandacht uitgaat naar de bestrijding van Ebola, komt de behandeling van ziektes als tubercolose, hiv en Lepra in West-Afrika ernstig in gevaar. Daarvoor waarschuwt Pieter de Koning, arts in Liberia voor de Duitse Lepra Stichting.

De Amerikaanse president Barack Obama en Europese Leiders komen vandaag bijeen voor een crisisoverleg over ebola, de epidemie die West-Afrika nu al maanden in zijn greep houdt. Maar dat is niet de enige epidemie die levens eist, zegt De Koning.

 

"Het is natuurlijk enorm beangstigend, maar iedereen vergeet nu de rest."

Ernst
De situatie is nog niet zo ernstig, zegt De Koning. Maar die zou rap ernstiger kunnen worden naarmate de ebola-epidemie verder uitbreidt en langer voortduurt. Een nieuwe epidemie-uitbraak valt dan niet uit te sluiten, stelt de arts.

"Al die programma's om bijvoorbeeld tubercolose te behandelen staan op dit moment stil. Mijn ziekenhuis is nog wel open, daar heb ik voor gezorgd. Maar veel andere klinieken die ook tuberculosepatiënten behandelen zijn gesloten, omdat het personeel te bang is op te komen dagen."

Manschappen
Dat er steeds meer internationale hulp naar West-Afrika komt, is volgens De Koning 'goed nieuws'. "Maar het is nog lang niet genoeg", zegt De Koning. De arts hekelt met name de terughoudendheid van de EU. "In tegenstelling tot de Amerikanen en de Britten stuurt de EU alleen geld, maar wat nodig is, zijn manschappen."

Manschappen die ervoor kunnen zorgen dat de uitbraak van Ebola zo snel mogelijk een halt kan worden toegebracht. "Zodat alle aandacht weer terug kan naar de andere problemen die hier spelen."

Gerelateerde artikelen