Ebola15 okt '14 19:42Aangepast op 15 okt '14 20:28

'Liever meer voorlichting dan meer artsen'

Auteur: Thijs Baas

In de strijd tegen ebola moet veel meer aandacht worden besteed aan voorlichting en bewustwording. Dat zegt de nieuwe Nederlandse ebola-gezant Hans Docter tegen BNR. "Misschien is de medische oplossing die we nu kiezen - met meer artsen en meer verplegers - niet de beste methode."

Hans Docter - de ambassadeur van Ghana - is benoemd tot speciale ebola-gezant van Nederland. Hij zal het kabinet gaan adviseren over de internationale aanpak van de crisis rondom deze virusziekte. Hij richt zich op drie zaken: wat kan Nederland doen en is dat goed genoeg om de ziekte in te dammen en buiten de landsgrenzen, de internationale coördinatie van de hulp en de wensen van de landen waar ebola al in ruime mate aanwezig is.

Misschien moet de aanpak wel op de schop, zegt Docter. "Doen we de juiste dingen? Betrekken we de wetenschap erbij en speelt het bedrijfsleven een goede rol? Nederland heeft daar veel ervaring in, ook al bij de aidsbestrijding, en we willen dat voor ebola nu ook opzetten, zodat het een gezamenlijke actie wordt van de verschillende Nederlandse organisaties bij de bestrijding van deze ziekte. Nederland is een open economie, met een luchthaven waar veel mensen langs reizen, dus we moeten goed voorbereid zijn op dit soort uitbraken."

Daarbij is van groot belang dat de ziekte wordt ingedamd op plekken waar de epidemie het ergst is. "We weten dat mensen in Liberia wegblijven bij klinieken, omdat ze denken dat ze daar niet meer uitkomen. Er is onderhuids heel veel gaande, maar misschien is de medische oplossing die we nu kiezen - met meer artsen en meer verplegers - niet de beste methode."

Gerelateerde artikelen