
Voor de hulpactie, die tien dagen zal duren, is een luchtbrug ingezet. Een eerste toestel met hulpgoederen uit Jordanië is inmiddels in Erbil geland. Ook over de weg en over zee zijn ladingen met hulpgoederen op weg naar het gebied.
Maar voedsel, water en tenten zijn niet de enige hulpmiddelen die de de duizenden vluchtelingen in Erbil nodig hebben, zegt Voordewind. "Ook in de medische zorg is de nood hoog." Zo ontbreekt het vluchtelingen aan geld om medicijnen of behandelingen in het ziekenhuis te betalen.
Voordewind: "Deze mensen hebben alles uit handen moeten geven. Ze hebben niets meer." Het Tweede Kamerlid blijft de komende twee dagen in Erbil om een inventarisatie te maken van de hulp die Nederland zou kunnen bieden.
Militair
Naast medische zorg, moet volgens Voordewind ook militair materieel naar het gebeid worden gestuurd.
De Britten, de Amerikanen en Fransen zijn daar al druk mee bezig, zegt het Kamerlid. "Ik hoop dat ook Nederland een actieve, militaire bijdrage zal leveren om deze mensen weer in veiligheid te laten terugkeren naar hun dorpen."
Direct gevaar
Ook
de VVD is voorstander van een militaire bijdrage door Nederland. "Wij vinden
dat we actief moeten gaan kijken hoe wij het Koerdische leger in die regio
kunnen steunen", zegt Tweede Kamerlid Mark Verheijen.
In navolging van Voordewind gaat ook de voorkeur van de VVD uit naar het leveren van militair materieel. "De persoonlijke uitrusting van militairen, de bepantsering van stellingen, nachtkijkers. Allerlei zaken die essentieel zijnen die de Koerden de komende maanden hard nodig hebben om die strijd te kunnen winnen."
Enthousiasme
Het Kamerlid is terughoudend wat betreft het bieden van luchtsteun. "Je moet in de eerste plaats kijken waar behoefte
aan is. Ik denk dat de luchtaanvallen van de VS in combinatie met een
grondoffensief van de Koerden de meest
kansrijke en op dit moment ook de enige optie is om IS terug te dringen."
Een bijdrage aan dat grondoffensief ziet Verheijen niet zitten. "Ik zie in het Westen op dit moment geen enthousiasme dan wel bereidheid om met boots on the ground daar naartoe te gaan. Wel om materieel te leveren."
Ook dat is niet zonder risico, zegt het VVD-Kamerlid. "Voor hetzelfde geld worden ze morgen door IS buitgemaakt. Maar dat is een risico dat we moeten nemen, want een een kalifaat van haat aan de zuidgrens van Europa, dat kunnen we ons niet veroorloven."