Irak14 aug '14 22:12Aangepast op 15 aug '14 08:21

Iraakse premier Maliki treedt af

Auteur: ANP Nieuws

Premier Nuri al-Maliki van Irak treedt af. Dat heeft hij donderdagavond op de Iraakse tv gemeld.

Maliki's coalitie won dit jaar de parlementsverkiezingen en streefde naar een derde ambtstermijn. Hij raakte deze week echter de steun van zijn eigen partij, de sjiitische Dawa, kwijt. Maliki (64) was premier sinds 2006. Zijn beoogde opvolger, Haider al-Abadi, stond tijdens de tv-toespraak naast Maliki.

Dawa riep de politici in het land op samen te werken met Abadi, evenals Maliki afkomstig uit de sjiitische meerderheid in het Arabische land. Ook de Verenigde Staten hadden het vertrouwen in Maliki verloren. In plaats van te streven naar verzoening tussen de bevolkingsgroepen wakkerde hij de tegenstellingen tussen de sjiieten, de soennieten en de Koerden aan. Dat leidde er onder meer toe dat ook gematigde soennieten de invasie van de jihadistische Islamitische Staat gingen steunen.

Die extremistische beweging heeft inmiddels een groot deel van het westen en noorden van Irak veroverd en voor de door haar bezette delen van Irak en Syrië een kalifaat uitgeroepen. Duizenden mensen uit minderheden als de christenen en de Koerdische yezidi's sloegen op de vlucht. De Amerikaanse regering greep in en voerde luchtacties tegen Islamitische Staat uit. Ook werden voedselpakketten en water uitgeworpen in het Sinjar-gebergte, waar veel yezidi's onder erbarmelijke omstandigheden leefden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen