Nationalisatie SNS8 mrt '13 06:34

Hoofdrolspelers SNS schitteren in afwezigheid bij hoorzitting

Auteur: Harmen Simon Teunis

Voormalige bestuurders van De Nederlandsche Bank, de accountant én de huidige toezichthouder van SNS Reaal moeten vandaag op het matje komen. De Tweede Kamer houdt een hoorzitting om erachter te komen hoe het zo mis heeft kunnen lopen met de bank.

Het zou logisch zijn dat de bestuurders van SNS ook bij de hoorzitting zouden zijn, maar zij schitteren in afwezigheid.

Op 1 februari dit jaar moest het kabinet slecht nieuws brengen: namelijk dat we er weer een staatsbank wij kregen. Premier Rutte zei toen die stap te betreuren, maar zei tegelijkertijd niet anders te kunnen. De molensteen om de nek van SNS bleek de overname van Property Finance in 2006 te zijn. Tijdens de hoorzitting van vandaag wil de Kamer weten waarom SNS zo in de problemen kon komen.

Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan Neyenrode wil vooral graag weten of de aanwezigen hebben geleerd van de situatie. "Ik ben heel benieuwd hoe men in de toekomst probeert dit soort echecs te voorkomen. Hoewel ik daar wat somber over ben, want één keer in de 30 tot 40 jaar maken we dit soort fouten, waar je hoopt dat dat men iets wil vertellen over de geleerde lessen. Dat lijkt mij wel heel belangrijk."

Zwartepieten
Het zal vooral zwarte pieten worden. De Nederlandsche Bank ligt als toezichthouder vooral onder vuur. Maar om alleen hen de schuld te geven, gaat Koelewijn te ver. "Er zijn meer partijen die fouten hebben gemaakt. De verantwoordelijkheid voor zo’n overname en de gevolgen ligt primair bij het management."

Maar Koelewijn noemt ook de rol van de Raad van Commissarissen, die de overname goedkeurde. "En ik ben ook heel benieuwd of bijvoorbeeld verkooppartij ABN Amro – maar die zit nu niet aan tafel – iets los wil laten over de achterliggende beweegredenen en de kennis van het dossier die men had.”

Wellink ook afwezig
Oud-DNB president Nout Wellink is de grote afwezige. Minister Dijsselbloem zei dat Wellink de ‘morele plicht had om te verschijnen’, maar de oud-bestuurder zal niet aanwezig zijn. En misschien is dat maar beter ook. Want volgens Koelewijn zou toch niet veel toevoegen aan de hoorzitting.

Wellink zou volgens hem de bekende riedel opratelen. "Namelijk: we hebben goed gekeken en we hebben veel onderzocht. Maar je moet niet met de kennis van nu een dossier van toen gaan beoordelen. Wellink heeft eigenlijk bij alle verhoren die er waren nooit echt iets gezegd wat wezenlijk nieuw licht wierp op de zaak."

Koelewijn pleit voor een zelfonderzoek, de heren moet bij zichzelf te rade gaan: hoe pak ik dit de volgende keer aan? "En ik denk dat je moet oppassen dat je niet over gaat naar de cultuur van blaming and shaming en één hele eenvoudige oorzaak aanwijst. Dat je nog eens meneer van Keulen fijn op het schavot hijst dat hij het heeft gedaan. In dat opzicht vind ik dat er meer aandacht moet komen voor zelfonderzoek."

Lessen trekken uit het verleden, dat is het credo. Maar agressief groeien met torenhoge ambities heeft zo zijn keerzijde.

Vermeend baalt van afwezigheid hoofdrolspelers
Willem Vermeend, oud staatssecretaris van Financiën, betreurt het dat de hoofdrolspelers er niet zijn. "En nu ook al een aantal hoofdrolspelers er niet zijn, levert het extra nadruk op in die gedachtewisselingen binnen het parlement dat ze toch maar zwaarder in moeten grijpen. Als nu al blijkt dat je niet in staat bent om de hoofdrolspelers naar je hoorzitting te krijgen, kan het parlement gebruik maken van de wettelijke mogelijkheden die er zijn."

En die mogelijkheid moet het parlement benutten, vindt Vermeend. Ze moeten daarbij niet schromen om het zwaarste middel in te zetten. "Als je wilt dat de onderste steen bovenkomt, dan hebben we daar een wettelijke regeling voor in dit land; de parlementaire enquête. Dat kost dan wat tijd en organisatie. Maar dan heb je wel de zaak goed en diepgaand uitgezocht. Dan komt altijd de onderste steen boven."

De hoorzitting begint om half 11. Aan het eind van de dag weten we of die onderste steen ook daadwerkelijk boven is gekomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen