Irak25 aug '14 07:44Aangepast op 25 aug '14 10:46

Aanpak radicalisering: versloft en afgestoft

Auteur: Thijs Baas

Imams die haat prediken worden aangepakt. Dat zegt minister Asscher van Sociale Zaken en Integratie in een interview met De Telegraaf. Buitenlandse imams die in Nederlandse moskeeën bijvoorbeeld geweld van IS verheerlijken, kunnen worden uitgezet. Maar ook Nederlandse imams zullen worden aangesproken.

Echt héél veel kan Asscher overigens niet uitrichten tegen de imams die hij op het oog heeft, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Nederlandse imams kunnen altijd worden opgetrommeld voor een gesprek met de burgemeester, buitenlandse imams kun je een visum weigeren of het land uitzetten als ze hier zijn, maar dát is niet nieuw." Reitsma wijst erop dat Rita Verdonk, één van Asschers voorgangers op het terrein van integratie, die maatregelen al uitvoerde.

Aanscherping
Ook strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops heeft ernstige twijfels over juridische mogelijkheden om op te treden tegen verheerlijking van geweld. "Is een aanscherping van de wet ook uitvoerbaar? Ik geloof zelf meer in dialoog - in de zin van bespreekbaar maken - dan in aanscherping van strafwet. Die is al zeer uitvoerig beschikbaar; er zijn al genoeg wetsartikelen die gebruikt kunnen worden, dus een dialoog is veel belangrijker dan verder stigmatiseren en proberen via regulering het probleem aan te pakken."
 

Mensen aan de grens tegenhouden en terugsturen kan eenvoudigweg niet zomaar binnen de EU, meent Knoops. Daar zal de wet voor moeten worden aangepast. "Je kunt niet zomaar iemand terugsturen op basis van het vermoeden van verheerlijking van bepaalde standpunten. Het begrip verheerlijking is vrij abstract. Waar ligt de grens, 'leve de Farc' of 'leve Hamas'? Het lijkt mij een heel moeilijk uitvoerbare regelgeving. Het probleem is begrijpelijk maar het is heel moeilijk in juridische termen om te zetten." 

Afzijdig
Op korte termijn zal Asscher samen met minister Opstelten van Justitie op de proppen komen met 'aanvullende maatregelen tegen radicalisering en jihadisme'. Maar intussen krijgt Asscher steeds meer het verwijt dat hij zich op dit terrein wel erg afzijdig heeft gehouden. "Het hoofdredactioneel commentaar van De Telegraaf spreekt zelfs van wanbeleid van Asscher, omdat hij het onderwerp eigenlijk heeft laten versloffen."

Dezelfde scepsis kan Asscher overigens verwachten van de Tweede Kamer, schat Reitsma in, ondanks de te verwachten massale steun voor aanvullende maatregelen. "Zijn focus lag door de crisis natuurlijk heel erg op sociale zaken en werkgelegenheid, maar integratie zit officieel ook onder zijn portefeuille En dat is de afgelopen jaren absoluut een beetje versloft. Ik denk dat we zijn interview in de Telegraaf een beetje moeten zien als aankondiging dat hij dat weer op gaat pakken."

Gerelateerde artikelen