Irak11 sep '14 17:43Aangepast op 12 sep '14 00:07

Verbod op Islamitische Staat in Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland verbiedt de extremistische groepering Islamitische Staat (IS). Binnen de Nederlandse rechtsstaat is dit niet mogelijk, laat Opstelten weten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft vanmorgen alle activiteiten van Islamitische Staat met ingang van het middaguur verboden. Met het verbod wordt ook het gebruik van IS-symbolen zoals de zwarte vlag met witte letters aan banden gelegd. In Nederland is dit niet mogelijk, maar IS kan wel door de rechter worden verboden op aandringen van het Openbaar Ministerie, zoals dat ook met pedofielenvereniging Martijn is gebeurd. Minister Ivo Opstelten zei dit voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

De Maizière zei verder dat "de jihad niet door de Duitse straten heen mag''. Hij noemde IS een bedreiging voor de openbare veiligheid. Elke deelname aan IS is strafbaar, inclusief propaganda maken zoals op internet, het tonen van IS-symbolen of het werven van fondsen. Het werven van strijders voor een terreurgroep was al strafbaar.

Opstelten zei over het nieuwe Duitse verbod: "Wij hebben ons eigen rechtsstatelijk instrumentarium. Het kán, maar dan altijd via een aanzet door het OM, privaatrechtelijk naar de rechter. Martijn is daar een voorbeeld van."

Gerelateerde artikelen