Irak25 sep '14 06:57Aangepast op 25 sep '14 08:19

Opnieuw bombardementen Syrië, maar nog geen mandaat

Auteur: Eva Oude Elferink

Afgelopen nacht hebben de Verenigde Staten en de Arabische bondgenoten opnieuw bombardementen in Syrië uitgevoerd. Doelen waren wederom voertuigen van IS, maar dit maal ook olieraffinaderijen die in handen zijn gekomen van de terroristische organisatie.

De nieuwe bombardementen zijn uitgevoerd ondanks dat er nog altijd geen internationale consensus is over een volkenrechterlijk mandaat. Landen als Rusland en China zijn tegen militaire acties in Syrië. De kans is groot dat zij een veto zullen uitspreken als een dergelijke resolutie wordt voorgelegd in de VN Veiligheidsraad.

In diezelfde Veiligheidsraad is gister wel een resolutie aangenomen die alle staten verplicht om jihadgangers op weg naar een brandhaard tegen te houden. De resolutie werd door alle landen aangenomen, ook door Rusland en China. Het is dan ook een redelijk vaag en rekkelijk opgestelde resolutie, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.

 

De gedreven jihadist zal door deze resolutie niet gestopt worden, zegt Wagtendonk. "Maar er worden wel meer hobbels op de weg geworpen. Dat gaat wellicht toch een aantal van hen tegenhouden.

Nederlandse steun
Premier Mark Rutte die momenteel met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in New York is, lichtte in de Veiligheidsraad het Nederlandse besluit toe om militair te gaan bijdragen aan de strijd tegen IS.

De dreiging is serieus en vraagt om een serieus antwoord. Dat is de reden waarom de Nederlandse regering vandaag heeft besloten haar steun te vergroten aan de international poging om IS een halt toe te roepen door militaire middelen beschikbaar te stellen." Ook riep de premier op de terroristische groeperingen eveneens financieel te treffen.

 

Een van die financiële bronnen bleek vannacht het doelwit van de bombardementen door de VS en haar Arabische bondgenoten: de olieraffinaderijen in handen van IS. Van Wagtendonk:

 

Bij de bombardementen vannacht zijn ten minste 14 IS-strijders en vijf burgers om het leven gekomen, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. In  totaal werden 13 luchtaanvallen uitgevoerd met bemande en onbemande vliegtuigen.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen