Out of office day21 mrt '14 07:38Aangepast op 24 mrt '14 00:46

Helft forenzen past reisschema niet aan aan nucleaire top

Auteur: Thijs Baas

Voor uim de helft van de mensen die wonen of werken in de Randstad is de nucleaire top begin volgende week geen reden om het reisschema aan te passen. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van BNR Nieuwsradio.

Gisteren waarschuwde Rijkswaterstaat opnieuw voor extreem lange files als veel mensen in de Randstad maandag en dinsdag gewoon de auto pakken.

Volgens Lucas Hulsebos van het onderzoeksbureau zijn de meeste mensen wel degelijk op de hoogte van de extra drukte op de weg, maar past slechts een derde zijn gedrag aan. Wat ook meespeelt is het gebrek aan alternatieven, meent hij: 68 procent zegt geen alternatief voorgelegd te hebben gekregen. Slechts 20 procent heeft dat wél. "De meeste mensen vinden dat de nucleaire top niet in Nederland gehouden had moeten worden en veel mensen verwachten dat het een ongunstig effect zal hebben op de Nederlandse economie."

Verdubbeling filelengte
Rijkswaterstaat verwacht dat de de totale filelengte zal verdubbelen ten opzichte van een normale werkdag: 500 kilometer - het record is overigens1000 kilometer. En daar zal het niet bij blijven, zegt redacteur Irene de Kruif. "Er zijn 38 omleidingen, 3000 verkeersborden en 168 informatieborden. En er zullen 234 wegeninspecteurs op de been zijn."

De A5 krijgt tijdens de top een eigen oprit, vervolgt Hulsebos. "En via de A44 kunnen ze in één keer naar Den Haag rijden. Rijkswaterstaat plaatst een mobiele barrier, waardoor er maar twee rijstroken richting Den Haag open staan. De A44 gaat dicht,  de A4 blijft open. We willen met name de forenzen tijdig waarschuwen en we hopen dat ze hun rijgedrag erop aanpassen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen