Out of office day25 mrt '14 09:56Aangepast op 25 mrt '14 14:15

Liveblog NSS Dag 2

Auteur: BNR Webredactie

De grootste top die Nederland ooit heeft georganiseerd - de Nucleair Security Summit - beleef vandaag zijn tweede dag in Den Haag. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen in het kader van de NSS.

13:52 | Landen moeten meer werk maken van kernontwapening. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft daar dinsdag op aangedrongen tijdens een werklunch die hij had met zijn collega's uit 53 landen die in Den Haag deelnemen aan de nucleaire top.

13:43 | De computersystemen van Urenco zijn niet te hacken voor terreurorganisaties. Dat zei Anno Keizer, het hoofd beveiliging van de uraniumverrijker, in de marge van de nucleaire top in Den Haag.

12:55 | "Je ziet dat er berichten naar buiten worden gebracht door de delegaties over grote en wat minder grote afspraken die onderling worden gemaakt, bijvoorbeeld tussen de Verenigde Staten en Kazachstan.

12:35 | De wereld moet meer doen voor vrede, want die is in gevaar. Dat heeft EU-president Herman Van Rompuy dinsdag laten weten in een verklaring op de slotdag van de nucleaire top in Den Haag. Van Rompuy bedankte Nederland voor het organiseren van de top.

10:58 | Het stroomt toezeggingen binnen van landen om nucleair materiaal beter te beveiligen, meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. In totaal onderschrijven 35 landen het initiatief. Ze zetten alles op alles om de nucleaire veiligheid te vergroten en erkennen de rol van atoomwaakhond IAEA daarin.

09:56 | De slotverklaring van de NSS is pas af als die af is, zegt premier Mark Rutte tegen verslaggever Jeroen Stans. "Als ik kijk naar de formele en interactieve gesprekken gisteren, dan lijken we nog steeds goed op een spoor te zitten. Het mooie van deze bijeenkomst is dat andere actuele kwesties, zoals de Krim, kunnen worden besproken."

09:46 | De tweede en laatste dag van de nucleaire top in Den Haag is dinsdag om 09.00 uur begonnen. Maar enkele belangrijke deelnemers, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande, zijn nog niet in het congrescentrum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen