Volvo Ocean Race28 nov '14 10:36Aangepast op 5 dec '14 08:22

'Alleen rechte lange stukken is saai'

Auteur: Pieter van den Akker

De tweede etappe van de Volvo Ocean Race wordt op het moment in zijn greep gehouden door een tropische storm, ten noordoosten van Madagascar. De grote vraag is: dwars door de storm of eromheen? Te dicht bij de Afrikaanse kust komen kan ook niet vanwege het risico op piraterij.

Hoe zijn de omstandigheden?
Gerd-Jan Poortman, crewlid van Team Brunel: “Het is eigenlijk heel erg mooi weer: we hebben windkrachtje 3-4, aan de wind.  Strakblauwe hemel. Een beetje stilte voor de storm, om het zo maar te zeggen.”

De keuze is door de storm heen of er langs. Hebben jullie al een keuze gemaakt?
“Ja. We zitten ongeveer 18 uur zeilen voor deze tropische depressie. Hij is wel redelijk in sterkte afgenomen. We gaan er aan de onderkant langs. Het is op de kaart gezien een serie cirkels. Aan de onderkant, dat is richting de Afrikaanse kust, heb je voor de wind. En aan de bovenkant heb je tegen de wind in. Natuurlijk heeft voor de wind onze voorkeur, dus we zullen een kleine duw krijgen. Ik verwacht niet gigantisch veel wind.”

Het is geen angstige, risicovolle storm meer?
“Nee, hij is in intensiteit afgenomen. Het is wel zo dat het heel snel weer kan toenemen met deze hoge temperatuur. Dus je moet echt op je hoede zijn. Maar omdat we eronder door gaan hebben we alle opties om: we kunnen er in, dan heb je meer wind en we kunnen er uit en dan heb je minder wind. We hebben het zelf onder controle en vinden het eigenlijk alleen maar mooi. We hebben weer iets om naar toe te varen. Want alleen die rechte lange stukken is ook voor ons een beetje saai.”

Verwachten jullie dat de concurrenten hetzelfde doen?
“Ik verwacht het wel. We zijn nu tien, elf dagen onderweg en hebben de andere boten geen enkel moment níet gezien. We hebben nu drie boten om ons heen liggen. Er gaat natuurlijk niemand tegen de wind in de storm door. Iedereen gaat voor de wind. We houden goed een oogje in het zeil, want we willen deze race tot het einde toe met elkaar uitvechten.”

“We liggen nu grofweg in een derde positie. Voor ons liggen het Spaanse team en Abu Dhabi. En achter ons het Chinese team. Het is een beetje een elastiek. Soms win je wat, soms verlies je wat. Maar je moet wel op je hoede zijn. Als je wat mist, dat zie je aan het Amerikaanse team, lig je ineens 25 mijl achter. Je mag niks missen. Maar de race wordt hier nog niet gewonnen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen