Irak21 aug '14 07:07Aangepast op 21 aug '14 07:45

Geheime reddingsactie voor James Foley mislukte

Auteur: Pieter van den Akker

Amerikaanse commando's hebben deze zomer nog een poging gedaan om James Foley, de Amerikaanse journalist die is onthoofd door IS, te redden. De actie had ook het doel andere gijzelaars te bevrijden. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt.

Volgens Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk ging het mis omdat de gijzelaars niet op de plek waren waar de commando's hen verwachtten.

“Ze hadden een plek gelokaliseerd in Syrië, waarvan de inlichtingendiensten dachten dat de gijzelaars er zaten. Ze hebben toen een commandoactie uitgevoerd. Het ging niet rampzalig mis in die zin dat er geen Amerikaanse soldaten zijn gesneuveld. Iedereen is veilig teruggekeerd uit Syrië. Dat staat althans in de officiële verklaring over de actie van deze zomer, die gisteravond is uitgegeven."

VS kijken niet alleen maar toe
Daarin wordt ook gemeld dat de Amerikaanse commando’s wel met IS-militanten hebben gevochten en er ook een aantal gedood hebben, zegt onze correspondent. "Wat het ook belangrijk maakt, deze onthulling, is dat dit dan de eerste keer is dat de VS erkennen dat ze troepen op de grond in Syrië hebben gehad, ook al was het voor korte tijd. Duidelijk is dat ze niet alleen maar staan toe te kijken daar in Syrië.”

IS heeft nog gijzelaars in handen. Brengt dit nieuws hen niet verder in gevaar? Van Wagtendonk: "Dat is goed mogelijk. Er wordt in de berichtgeving nu gezegd dat er minstens vier andere Amerikanen vast zouden zitten daar in Syrië. Drie zijn er in ieder geval in handen van IS. Er wordt ook gezegd dat de Syrische regering, het Assad-regime, ook een Amerikaan heeft."

Nieuwe acties niet uitgesloten
Hij vat samen: 

Dan: "Maar het Pentagon, en ook president Obama, hebben redelijk duidelijk laten doorschemeren dat er A: niet gestopt zal worden met de acties tegen IS in Irak - en B: niet wordt uitgesloten dat er nieuwe commandoacties worden uitgevoerd in Syrië om te proberen die mensen te redden. Daar geef je wel een signaal mee af en het maakt het risico voor de gevangenen nog veel groter."

Losgeld geëist
IS heeft eerst losgeld geëist voordat Foley werd onthoofd. De extremistische groepering wilde miljoenen dollars hebben van de VS, maar die weigerden te betalen. Dat hebben de familie van Foley en een voormalig medegijzelaar gezegd tegen de Amerikaanse krant The New York Times.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen