Irak25 sep '14 07:33

Verhoogde dreiging door militaire bijdrage

Auteur: Eva Oude Elferink

De internationale strijd tegen terreurorganisatie IS zorgt wereldwijd voor een verhoogde staat van dreiging. Ook in Nederland wordt de kans op terrorisme groter nu we militair gaan bijdragen. Dat zegt terrorisme-expert Glenn Schoen van G4S Risk Advisory.

Herdenking van de onthoofde journalist James Foley. EPA
Herdenking van de onthoofde journalist James Foley. EPA

Natuurlijk is er altijd sprake van een soort basisdreiging, zegt Schoen. "Daar komt nu een tandje bij, om het maar zo te zeggen." Voor wie of wat die dreiging dan geldt? Schoen:

 

Met name Nederlanders in het buitenland moeten volgens de terrorisme-expert rekening houden met verhoogde risico's. "In eerste instantie denk je dan aan ambassades, dan kantoren en het bedrijfsleven en ten slotte individuen", zegt Schoen. Zo verwijst hij onder meer naar Sjaak de Rijke die in 2011 in Mali door een tak van Al Qaeda werd ontvoerd en nog altijd vast zit.

Maatregelen
Essentieel voor Nederlandse bedrijven en NGO's in het buitenland, met name in het Midden-Oosten, is dat ze een goede aanvoer van informatie hebben, zegt Schoen. "Heb je een goede connectiviteit met de lokale politie? Met inlichtingendiensten? Met je eigen overheid, met Buitenlandse Zaken? Zodat, als er nieuws is dat de dreiging verandert, je je kunt aanpassen."

Daarnaast zou het bewustzijn van personeel moeten worden verhoogd. Schoen: "En natuurlijk moet je zo nodig fysieke maatregelen treffen, zoals extra bewaking." Of organisatorisch: "In het verleden hebben Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld de familieleden van werknemers naar huis gestuurd of ze in een ander pand op een meer veilige locatie neergezet."

Maar is het nu bangmakerij of is er echt sprake van een reëel gevaar? Beide, zegt Schoen. "Er zit zeker een element van bangmakerij in. Ik verwacht niet dat er links of rechts meteen een upschwung van dreiging is. Maar het betekent wel dat we met een meer duurzame dreiging te maken gaan krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen