Mobilityweek4 sep '14 18:33

Leasebranche vreest bijstelling van de bijtelling

Auteur: Thijs Baas

Zuinige auto's zijn nu nog de heilige graal voor leaserijders, maar blijft dat ook zo? Martin Huisman van de Vereniging Auto van de Zaak houdt zijn hart vast, nu het beleid voor 2016 tot 2019 eraan komt.

70 procent van de leaserijders rijdt inmiddels in een zuinige auto, constateert Huisman op basis van eigen onderzoek van de belangenvereniging voor zakelijke rijders. Dat geeft wat hem betreft nog maar eens aan hoe effectief de maatregelen van de overheid om zuinige auto's te stimuleren zijn. En dat is nodig, vindt Huisman. Het is immers nog geen vier jaar geleden dat Nederland er op landkaarten uitsprong, als rode vlek in een maagdelijke omgeving, ten teken dat het CO2-gehalte hier grote vormen aan had genomen.

Maatregelen konden daarom niet uitblijven, onder meer door verlaging van de bijtelling middels een korting. "Daardoor ontstond een 20 procents- en een 14 procents bijtellingscategorie. Dat raakt direct de portemonnee van de berijders, dus die zijn uiteraard heel gevoelig om over te stappen op een andere auto, die minder geld kost én zuiniger is."

Marktverstorend
De grote vraag is nu wat er gebeurt als de bijtelling weer omhoog moet, zegt Huisman. "Autobrief 2 komt eraan, met daarin het beleid voor 2016 tot 2019. De overheid zal op een gegeven moment zeggen dat het ze wel veel geld gaat kosten. Omdat autobranchepartijen als Bovag en Rai de stimulering van zuinige auto's vooral marktverstorend vindt, moeten we vrezen dat een succesvolle maatregel straks de nek omgedraaid."

De meeste stemmen neigen naar een enkel bijtellingstarief, zodat de lage tarieven zouden worden afgeschaft. "Dat is voor ons bijna onacceptabel. Dat is een heel vervelende boodschap: het betekent dat 70 procent van de leaserijders meer zou moeten betalen. In principe willen we die lage bijtellingscategorieën behouden, maar als dat niet kan moet het een reëel bedrag zijn waar die bijtelling ook voor staat - privégenot - dus rond de 15 procent. Maar de overheid zal eerder denken richting 25 procent dan wat het reële privégenot vertegenwoordigt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen