'Turken hebben kaarten Kobani in handen'
De strijd om de Syrische stad Kobani bezorgt buurland Turkije knikkende knieën. De NAVO zou wel eens te hulp kunnen schieten. De kersverse NAVO-secretaris generaal Stoltenberg vertrekt vandaag naar Turkije om met onder meer president Erdogan te praten over de bescherming van Turkije tegen terreurgroep IS.
De strijd om Kobani duurt nog altijd voort en de kogels vliegen letterlijk de grens met Turkije over. Volgens Ko Colijn, defensiespecialist en directeur van instituut Clingendael, gaat Stoltenberg er vooral heen om de Turken een hart onder de riem te steken.
Verzoek aan Turkije
De Turken hebben gevraagd of artikel 5 van de NAVO nog van kracht is. Natuurlijk, heeft Stoltenberg geantwoord: ‘We staan pal achter jullie, dus jullie kunnen rekenen op onze hulp’. Maar hij heeft nog wat in z’n binnenzak zitten. Dat is een verzoek aan de Turken om daar tegenover ook wat te stellen. Om eens te kijken wat hun verklaring waard is dat ze bijvoorbeeld de val van Kobani tegenhouden. Ze zouden misschien ook de grens over kunnen gaan en de strijd tegen IS opvoeren. Dat valt tot nu toe een beetje tegen.”
Of Colijn denkt dat de Turken daar gevoelig voor zijn? "Nee, de Turken hebben wat dit betreft toch de kaarten in handen. De verplichting om de Turken te hulp te schieten als IS de grens overtrekt, is er toch wel. Ze voelen heus wel dat de NAVO dan wat moet doen."
Kastanjes uit het vuur
Dan: "Van de andere kant: de Turken zijn niet van plan de kastanjes uit het vuur te halen. Die hebben aan het begin van de week heel onaardige dingen gezegd tegen de Amerikanen: ‘Jullie hebben deze rotzooi veroorzaakt en nu verwachten jullie dat wij onze nek uitsteken voor een bufferzone, een no flyzone en misschien zelfs Kobani zullen redden. Dat doen we niet, we willen eerst van jullie een aantal verzekeringen hebben’. Als de NAVO een no flyzone instelt en helpt een bufferzone te creëren, dan zouden ze onder die bescherming misschien iets aan Kobani kunnen gaan doen."
Voorlopig wijst er niets er echter op dat de NAVO daar snel gehoor aan geeft. "Tot nu toe hebben alleen de Fransen gezegd dat ze een bufferzone wel een goed idee vinden. Maar de Turken en de Fransen alleen kunnen dat nooit doen. Dus dan zou het vandaag waarschijnlijk toch praten worden over een soort uitruil."