Irak9 okt '14 07:27Aangepast op 9 okt '14 10:39

'Kobani zal vrijwel zeker in handen IS vallen'

Auteur: Eva Oude Elferink

Het is vrijwel zeker dat de Syrische stad Kobani in handen valt van IS. Dat zegt de Amerikaanse vice-admiraal John Kirby. De luchtaanvallen die de Amerikaanse coalitie nu uitvoert, vertragen de opmars van de moslim-extremisten volgens hem slechts.

Alleen grondtroepen kunnen IS tegenhouden, zegt Kirby. Bij een nieuwe aanval gisteravond heeft de terreurgroep een een derde van Kobani in handen weten te krijgen. IS zelf claimt dat het de hele stad heeft veroverd, maar dat wordt vooralsnog ontkent door de Koerdische strijders.

Zo sprak correspondent Harald Doornbos vanaf de Turks-Syrische grens gisteravond telefonische met twee Koerdische strijders die zich momenteel in het centrum van Kobani bevinden.

 

Luchtaanvallen
Afgelopen nacht heeft de internationale coalitie volgens de correspondent acht luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij zouden een aantal IS-troepen zijn gedood en voertuigen zijn vernietigd. "Maar het ziet er niet goed uit voor de Koerden."

Onder de Koerdische bevolking heerst volgens Doornbos veel onbegrip voor het lange uitblijven van internationale hulp. "Mensen zijn blij dat de luchtaanvallen nu worden opgevoerd, maar het offensief van IS is al zo'n twee, drie weken aan de gang. Als vroeger was ingegrepen hadden ze IS buiten Kobani kunnen aanvallen, dat was makkelijker geweest."

Het argument van de coalitie dat het IS-doelen niet kon vinden, noemt Doornbos merkwaardig. "Wij journalisten kunnen vanaf de grens hier regelmatig tanks zien rijden en IS-strijders zien lopen. ik heb een verrekijker van 250 euro, dus dat is niets speciaals. Dan is het opmerkelijk dat gezegd wordt dat ze hen vanuit de lucht niet kunnen zien."

Hoop
Ondanks hun benarde situatie hebben de Koerden de hoop nog niet verloren, zegt de correspondent. "Tegelijkertijd weten ze dat ze er alleen voor staan als de grens met Turkije niet opengaat." Nog altijd is Kobani van drie kanten omsingelt, alleen vanaf de Turkse zijde kan versterking komen.

De Syrische Koerden hopen op hulp van de Peshmerga, de Iraakse Koerden. Die moeten via Turkije reizen om Kobani te bereiken. Daarover wordt nu met de Turken onderhandelt, zegt Doornbos. "Maar vooralsnog is er geen toestemming."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen