'Oppositie gaat inzoomen op gebrek aan eenheid coalitie'
Het kabinet wil de komende jaren 100.000 extra banen scheppen door de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen. De 1 miljard euro lastenverlichting op arbeid is daarvoor een eerste aanzet. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij het aanbieden van het 'koffertje' met daarin de miljoenennota aan de Tweede Kamer.
In het bedrag van 15 miljard euro is 3 tot 5 miljard euro netto lastenverlichting opgenomen om ongewenste inkomenseffecten op te vangen. Naast extra werkgelegenheid moet deze grote herziening volgens Dijsselbloem ook leiden tot een eenvoudiger en beter uitvoerbaar belastingstelsel.
Dijsselbloem omschreef de begroting voor volgend jaar als behoedzaam. Behoedzaam in het doen van extra overheidsuitgaven, op het punt van lastenverlichting voor burgers en bedrijven en in het al te stellig doen van uitspraken over de toekomst.
Behoedzaam
Een behoedzame begroting, bleef Dijsselbloem benadrukken. Met name in de raming van economische groei, de koopkracht en de risico's voor de economie. Volgens politiek verslaggever Hugo Reitsma is Dijsselbloem vooral behoedzaam als het gaat om Rusland en andere buitenlanden. "Hij benadrukte ook de nieuwe plannen, waar het kabinet zeker mee gaat komen; groei van stedelijke economieën, belastinghervorming, pensioenen en zorgkosten."
Vooral voor de zorg staan er nog veel veranderingen op stapel, met alle voorziene problemen van dien in de uitvoering. "Dijsselbloem leek zich al meteen in te willen dekken tegen de kritiek van de oppositie, vooral van D66 en CDA over een gebrek aan ambitie en de behoefte aan meer lastenverlichting. Het doel is duidelijk: lagere lasten op arbeid met uiteindelijk doel: honderdduizend banen. Maar de snelheid hangt af van de economie. Je haalt met belastinghervorming zó veel overhoop, dat je het allemaal een beetje moet repareren."
Om de koopkracht een beetje op peil te houden is een heleboel geld nodig, zegt Reitsma. "Dat geld is er nog niet, zegt het kabinet, maar volgens de oppositie ligt dat niet aan het gebrek aan geld, maar aan het gebrek aan eenheid tussen eenheid tussen VVD en PvdA. Dat zal voor de oppositie een heel belangrijk onderwerp worden bij de algemene beschouwingen morgen en overmorgen, hoorde ik al."
Onzekerheden
Dijsselbloem verwees naar de internationale onzekerheden in bijvoorbeeld
Oekraïne en het Midden-Oosten. Het risico is des te groter omdat het
herstel van onze economie nog maar broos is. "Wie de cijfers ziet komt
tot de conclusie dat het weer beter gaat met Nederland. Toch stemmen ze
niet tevreden. De naweeën van de crisis doen zich tot in 2015 voelen.
Veel mensen zien een verbetering van de economie nog nauwelijks terug in
hun portemonnee.''