Irak7 okt '14 16:51

'Tot gisteren dacht IS: het valt wel mee met die luchtaanvallen'

Auteur: Pieter van den Akker

De Syrische grensplaats Kobani staat op het punt van vallen, zegt de Turkse president Erdogan. Er zijn luchtaanvallen uitgevoerd om de Koerdische strijders te steunen in hun strijd tegen IS, maar die halen volgens Erdogan weinig uit. Journalist Harald Doornbos is vlakbij Kobani aan de Turkse zijde van de grens. Hij heeft de luchtaanvallen van dichtbij gezien.

Zware gevechten
“Er wordt nog altijd behoorlijk zwaar gevochten in het oosten van de stad", vertelt correspondent Doornbos op BNR. "Ik ben net naar een muurtje gegaan. Normaliter zit ik op een dak. Met wat Koerden ben ik van het dak gegaan en zijn we door het dorpje gaan lopen, dichter naar Kobani toe. Daarnet waren we echt bijna óp de grens en lagen we achter dat muurtje. Daarvandaan konden we de hele stad heel goed zien."

Luchtaanvallen
Verder zijn er de afgelopen twaalf uur ook vier luchtaanvallen uitgevoerd, vervolgt Doornbos. “Dat hadden we nog niet eerder gezien. De afgelopen twaalf uur heb ik er vier gehoord. Dat zijn luide, keiharde explosies. En je hoort straaljagers over de stad scheren. Vervolgens zagen we rookpluimen. Met name in het westen van de stad zijn doelen geraakt. Volgens de coalitie zat IS daar. Er wordt wat dat betreft minder gevochten dan gisteren ín de stad.”

Doornbos vindt het lastig om te concluderen of de luchtaanvallen geslaagd zijn. “Tot gisteren had ik er nog nooit een gezien. Er waren er ook maar heel weinig geweest hè. Die stad wordt al ruim twee weken aangevallen en tot gisteren waren er dertien luchtaanvallen rondom Kobani. Dat is gemiddeld ongeveer 1 per dag, dat is niet erg veel. Ik denk ook dat IS tot gisteren dacht: het valt allemaal wel mee met die luchtaanvallen. Gisteren zag ik nog vijf IS-strijders zomaar op een zandheuveltje zitten. Vandaag niet meer, nu er voor het eerst echt wordt gebombardeerd vanuit de lucht.”

Verwilderd
Op de vraag of er nog veel burgers in Kobani zijn antwoordt hij: "Er zijn nog burgers. Gisteren dachten we nog dat er alleen nog maar strijders in de stad zouden zijn. Maar in vrachtwagens kwamen er toch ineens weer allemaal burgers. Verwilderd om zich heen kijkend kwamen ze de stad uit. Echt dramatisch om te zien. Ze werden door het Turkse leger beschermd en naar Turkije gebracht."

Bejaarden blijven in Kobani
Voor journalisten is het ook heel erg moeilijk om precies te checken wat er aan de hand is in de stad en hoeveel burgers er nog zitten, aldus Doornbos. "Ik heb wel het idee dat de meeste burgers op dit moment weg zijn, maar dat er nu nog wel Koerdische strijders zitten en nog wat bejaarden die gewoon niet weg willen omdat ze daar hun hele leven hebben gewoond. Dat zijn de mensen die nog over zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen