Mobilityweek1 sep '14 11:33

Directeur ANWB ziet toekomst in de zelfrijdende auto

Auteur: Bram van Dijk

Al laat de toekomst zich niet voorspellen, directeur Frits van Bruggen van de ANWB verwacht dat de zelfrijdende auto gaat rijden op de Nederlandse wegen. De consument ziet het niet zo zonnig in, blijkt uit onderzoek.

ANWB-directeur Frits van Bruggen heeft het rijden in de zelfrijdende auto al aan den lijve ondervonden.

Volgens onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 voor BNR zou 74 procent niet zonder aarzeling in een zelfrijdende auto stappen. Voor Van Bruggen was het ook even wennen. "Om nou te zeggen dat ik daar vol zelfvertrouwen zat, daar is het antwoord nee op. Maar het is echt aan de gang. Ook de Mercedes S-Klasse kan zo'n 40 kilometer per uur achter zijn voorganger aanrijden."

Treintjes
Het is een ontwikkeling die er echt aan zit te komen, zegt hij. "Dat we in treintjes gaan rijden op de weg. Het is nog ver weg maar het komt eraan." De ondervraagden in het onderzoek weten het niet zeker. Een minderheid, 48 procent, denkt dat de zelfrijdende auto in de toekomst een enorme vlucht neemt.

Maar: "Als je aan mensen 30, 40 jaar geleden zei: je kunt geld uit de muur trekken, zeiden ze ook: laat maar zitten, ik ga liever droog de bank binnen", zegt Van Bruggen. "Mijn beeld is dat er gewoon een zelfsturende auto komt. Al kan dat zo een generatie duren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen