Irak8 okt '14 17:17Aangepast op 9 okt '14 08:48

Koerdische gemeenschap: we worden bedreigd door IS-aanhangers

Auteur: BNR Webredactie

Koerdische verenigingen in Nederland zijn de afgelopen tijd meerdere keren bedreigd. Zelf denken de Koerden dat de bedreigingen afkomstig zijn van IS-aanhangers in ons land. Dat zegt Bahoz Derik van de Federatie Koerden in Nederland op BNR.

"In Nederland hebben we meerdere bedreigingen van Koerdische verenigingen binnengekregen", zegt hij op deze zender. "We weten niet waar ze vandaan komen. Het vermoeden is dat aanhangers van IS zijn in Nederland."

Grote demonstratie
Komende zaterdag gaan de Nederlandse Koerden actie voeren in Düsseldorf tijdens een Europese demonstratie. Derik daarover: “Het is een Europese demonstratie. We verwachten dat tienduizenden mensen uit heel Europa aanwezig zijn. Het doel is om te laten zien dat zoveel mensen in Europa, Koerden maar ook vrienden van Koerden, niet meer accepteren dat Europa niet mee ingrijpt.”

De Duitse overheid en politie zijn in gesprek met de Europese Koerdische organisatie om de demonstratie in goede banen te leiden, vertelt Derik.

Acties gaan door
Hoewel de Amerikaanse luchtaanvallen rond het Syrische Kobani effect lijken te hebben, blijven de Koerden doorgaan met acties. Derik: “De luchtaanvallen hebben op dit moment effect. Maar als de situatie niet verandert, zolang Turkije niet toelaat dat de Koerden in die regio worden bewapend, is het probleem niet opgelost. Het is niet de eerste keer dat de Koerden in die regio zijn aangevallen. Het is de zoveelste keer en zoveel malen eerder is gevraagd om wapens. Nu moet het echt gebeuren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen