Volvo Ocean Race10 nov '14 14:34

Twee bemanningswissels bij Spaanse boot in Volvo Ocean Race

Auteur: Anne-Greet Haars

Drie dagen na de teleurstellende laatste plaats in de eerste etappe kondigt de Spaanse boot MAPFRE twee bemanningswissels aan.

Jean-Luc Nélias, winnaar van de Volvo Ocean Race 2011-2012, neemt de plaats over van navigator Nico Lunven. Michel Desjoyeaux stapt in gezamenlijk overleg af. Wie hem gaat vervangen, wordt de komende dagen duidelijk.

In Alicante was Nélias reeds werkzaam voor MAPFRE in de rol als weeranalist. Nu stapt hij dus zelf aan boord. Tweevoudig Vendee Globe-winnaar Desjoyeaux blijft MAPFRE vanaf de wal ondersteunen. Desjoyeaux: “We hebben het besluit samen genomen. Dat was niet makkelijk, maar het hoort bij het leven van teams. Ook al vaar ik nu niet meer met MAPFRE, ik zie het zeker niet als verloren tijd. Ik heb mijn eigen bijdrage aan het project geleverd. MAPFRE is een geweldig team met goede jongens aan boord.” MAPFRE laat weten dat Desjoyeaux nooit voornemens was om de hele race te varen.

Windstil
Volgens het team bereikte hun Volvo Ocean 65 in overwegend goede staat Kaapstad. Ondanks enkele probleempjes met de motor, accu’s en andere kleine defecten. MAPFRE stevende in de eerste etappe af op de zesde plek, maar kwam kort voor de eindstreep in een vrijwel windstil gebied onderaan de Tafelberg terecht. Team SCA profiteerde daarvan en zeilde er omheen, wat MAPFRE de zesde plaats kostte.

Volgende races
Op zaterdag 14 november gaat de Volvo Ocean Race verder met de in-port race. Op woensdag 19 november begint de zeven boten sterke vloot aan de tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi, een afstand van 6.125 nm.

Gerelateerde artikelen