Buma houdt vol: verbod op verheerlijken terreur is nodig
Als een verbod op het verheerlijken van terroristisch geweld in Duitsland mogelijk is, waarom dan niet in Nederland? Dat vroeg CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zich woensdagmiddag af tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. "Verheerlijking van geweld is de eerste trede op de trap naar geweld."
Buma, die er een maand geleden bij het kabinet ook al op hamerde het verheerlijken van geweld strafbaar te stellen, wil verder weten wat hij mag verwachten van de kabinetsaanpak van terreur. Ook wil het CDA dat er extra geld beschikbaar komt voor Defensie, veiligheidsdiensten en justitie. Defensie krijgt er volgend jaar 50 miljoen euro bij, het jaar erop 150 miljoen en vanaf 2017 gaat het jaarlijks om 100 miljoen euro extra. Volgens Buma is dat niet meer dan een beginnetje.
In de afgelopen 24 jaar werd alleen maar bezuinigd op Defensie, dus ook toen het CDA in de regering zat. Buma benadrukte dat hij daarvoor de verantwoordelijkheid blijft nemen. Maar nu is het volgens hem tijd voor een omslag. Hij wil ook een visie van het kabinet over wat nodig is om de veiligheid in binnen- en buitenland 'op peil' te brengen.
'Zomer moet ogen openen'
Hij zei dat de afgelopen zomer 'onze ogen moet openen'. Volgens Buma zien we 'een rechtstreekse bedreiging van onze manier van leven'. "De crisis heeft ons basale gevoel van veiligheid ondermijnd. De westerse samenleving staat onder druk", zei Buma verwijzend naar de opmars van IS, de chaos in Noord-Afrika en de ontwikkelingen in Rusland. "We weten niet meer waar we voor staan als samenleving. Maar het gevaar is net zo goed een afbrokkelingproces van westerse waarden van binnenuit."
Lagere belastingtarieven
Het CDA wil de belastingtarieven in de eerste twee schijven volgend jaar verlagen, zodat werken lonender wordt. Ook wil het de accijnsverhoging op autobrandstof terugdraaien. Het CDA-plan verlaagt de lasten voor werkgevers met 300 miljoen, zodat bedrijven goedkoper mensen in dienst kunnen nemen.
Buma wil de lastenverlichting financieren door een rem te zetten op de automatische uitgavenstijgingen bij de overheid. Ook in de zorg denkt het CDA geld te vinden door misbruik terug te dringen.
Weinig ambitie
Er spreekt volgens de oppositie eenvoudigweg veel te weinig ambitie uit, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans vanuit Den Haag. Tempo moet er komen, vindt onder meer D66-voorman Alexander Pechtold. Hij komt daarom met een motie op de proppen om vóór 1 februari concrete plannen van het kabinet te krijgen rond de hervorming van het belastingstelsel. Het kabinet moet verder kijken dan alleen de meevallers, vindt Pechtold. "Als we weer durven te snijden in de oplopende uitgaven van de overheid. Dan ben ik bereid om mee te doen."
Pechtold en Buma aarzelen niet om de ideologische verschillen tussen VVD en PvdA op de spits te drijven; ze zijn het ook gewoon oneens over hóe het belastingsysteem dan moet worden veranderd, meldt Jeroen Stans. Zijlstra zelf houdt het erop dat het benodigde geld er simpelweg nog niet is. "We weten allemaal dat een belastingherziening minstens vijf tot zes jaar duurt. Dat krijgen we alleen maar voor elkaar als we daar een netto-lastenverlichting tegenover kunnen stellen. En dat geld is er nu nog niet."