Mid Term24 okt '14 06:56Aangepast op 24 okt '14 11:32

Conflict over identificatie in Amerikaanse stemlokalen

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Vlak voor de Congresverkiezingen in Amerika is er een conflict over de identificatie in de stemlokalen. Volgens republikeinen gaan de nieuwe wetten die zijn ingesteld stembusfraude tegen. Democraten zeggen dat de wetten er alleen zijn om hun achterban van de stembus weg te houden.

Door Reinout van Wagtendonk (@BNRvs)

Als je géén bewijs hebt voor stembusfraude van enige betekenis, maar je wilt toch de suggestie wekken dat het om een groot probleem gaat dan zeg je het volgende:  “Of het nou om één geval van fraude gaat, om 100 of om 100.000, wat mij betreft is het belang van één stem al zo groot dat je er iets aan moet doen.” 

Gouverneur Scott Walker van de staat Wisconsin wekt zo de suggestie dat er misschien wel 100.000 gevallen van kiesfraude zijn.  Maar Walker, die zijn herverkiezingscampagne op 4 november weleens kan gaan verliezen, heeft in het echt geen hard bewijs voor ook maar één geval van kiesfraude door iemand die onder valse identiteit een stem uitbracht. 

Er is geen bewijs dat stembusfraude een probleem van enige omvang is, zegt professor Bruce Miroff, hoofd van het politicologie departement van de universiteit van de staat New York in Albany. Maar Miroff ziet wel indirect bewijs voor iets anders: “Het is erg verdacht dat het uitsluitend staten zijn met een Republikeinse regering waar dit soort anti-verkiezingsfraudewetten worden aangenomen.”

De wetten waar het om gaat zijn strengere identificatieverplichtingen voor kiezers.  Je moet een goedgekeurde fotopas kunnen tonen in het stemlokaal. Je moet kunnen bewijzen dat het adres daarop nog steeds klopt. Op zichzelf, en zeker vanuit Nederlands perspectief gezien, helemaal niet onredelijk. 

Maar in de VS zijn er geen via de gemeentes of centraal bijgehouden bevolkingsregisters. Een rijbewijs is in de praktijk hét document waarmee Amerikanen zich identificeren.  Maar er zijn genoeg mensen zonder rijbewijs, en zonder de middelen om eenvoudig op andere wijze aan een identificatiepas te komen. Die kunnen dus niet meer stemmen. En laat de bevolkingsgroepen die moeite hebben om aan die strengere identificatieverplichtingen te voldoen nou net groepen zijn die over de band genomen voor de Democraten stemmen: etnische minderheden, studenten, mensen uit de lagere inkomensgroepen.

Amerika is de zelfbenoemde wereldkampioen democratie maar heeft een rijke geschiedenis wat gemarchandeer met verkiezingen betreft. Vroeger waren de Democraten en hun partijmachines in New York, Chicago en andere grote steden er berucht om. Maar het fenomeen van strengere identificatiewetgeving onder het mom van het bestrijden van verkiezingsfraude is van de laatste jaren.  De laatste jaren is het opeens een prioriteit in iedere staat met een Republikeinse regering. 

“Zij hebben geconcludeerd dat ze een minderheidspartij zijn geworden met een boodschap die niet langer aanslaat bij een meerderheid van de Amerikanen,” zegt Bernard Bryan, de president van de zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP in Albany, de hoofdstad van de staat New York. “En dus hopen ze op deze manier verkiezingen te kunnen blijven winnen.”

Met name zwarte Amerikanen vinden dat hun stemrecht collectief onder vuur ligt door deze wetten. Volgens politicoloog Miroff heeft naar schatting 2 procent van het electoraat genoeg last van die strengere identificatiewetten om te kunnen zeggen dat hun stemrecht wordt onderdrukt: “In een nek-aan-nek verkiezing kan dat net het verschil maken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen