Nationalisatie SNS5 mrt '13 16:07Aangepast op 5 mrt '13 18:19

Dijsselbloem sluit meer fraude SNS niet uit

Auteur: BNR Webredactie

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën gaat een evaluatiecommissie instellen die gaat onderzoeken of De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën "tijdig en toereikend'' hebben gereageerd op ontwikkelingen rond SNS Reaal de afgelopen jaren.

Image

De commissie zal worden geleid door oud-informateur en oud-staatsraad Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns, die eerder leiding gaf aan een commissie die zich boog over de vraag of bedrijven de afspraken rond goed bestuur naleven. Dijsselbloem heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hoekstra en Frijns hebben Dijsselbloem gemeld dat ze dit najaar hun rapportage af willen hebben.

Bouwfonds
Dijsselbloem beloofde de Tweede Kamer al begin februari om het proces voorafgaand aan de nationalisatie en de nationalisatie zelf grondig te zullen evalueren. DNB was zelf al tot de conclusie gekomen dat in 2006 nooit goedkeuring had mogen worden verleend aan de koop door SNS van de risicovolle en omvangrijke vastgoedportefeuille Bouwfonds van ABN Amro.

Nationaal
De minister nationaliseerde SNS Reaal op 1 februari voor een bedrag van 3,7 miljard euro, omdat het concern volgens hem anders failliet was gegaan en de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector in gevaar had gebracht.

Meer fraude bij SNS
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit niet uit dat er nog meer gevallen van fraude bij SNS Reaal naar buiten komen. "Op het moment dat alle tegels worden opgelicht, zeker in de vastgoedpoot, dan sluit ik niet uit dat we nog meer tegenkomen", zei Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.

Zwijggeld
Maandag kwam naar buiten dat SNS een ingehuurde medewerkster zwijggeld had geboden als ze maar haar mond zou houden over malversaties bij de SNS-vastgoedtak Property Finance. De vrouw trad daar maandag mee naar buiten in het Financieele Dagblad.

"Mogelijk komt er nog meer naar buiten. Voor mij is dat een teken dat er echt schoon schip wordt gemaakt bij SNS en dat is precies wat ik wil'', aldus Dijsselbloem.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen