Irak6 okt '14 10:25

IS wil terroristen vermommen als vluchtelingen

Auteur: Pieter van den Akker

Islamitische terroristen van IS proberen als vluchtelingen Europa binnen te komen om vervolgens aanslagen te plegen. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van bronnen binnen de Amerikaanse geheime dienst. Die zou telefoongesprekken hebben afgeluisterd van IS-strijders.

Volgens Paul de Waart, emeritus hoogleraar Volkenrecht en terreurdeskundige, is het erg moeilijk om deze terroristen er tussenuit te halen. “De mensen melden zich aan als vluchtelingen. In de procedure moet blijken of ze betrouwbaar zijn als vluchteling. Dat gebeurt via interviews en onderzoek, maar dan moeten ze zich eerst aanmelden als vluchteling."

De Waart vervolgt: "Wat ik begrepen heb uit het bericht van Bild am Sonntag en wat elders in de wereld is herhaald is dat de mensen het plan hebben om over de weg te reizen, omdat ze dan aan paspoortcontroles kunnen ontsnappen. Als ze als illegalen aan land willen komen, dan kan je ze moeilijk traceren."
 

Als een vluchteling eenmaal in de EU is, mag hij vrij reizen naar andere landen. Zijn de controles in andere landen voldoende?
“Daar wordt, ook vanuit Nederland, nog wel eens kritiek op uitgeoefend. Op bijvoorbeeld Italië voor de bootvluchtelingen, maar ook op Turkije en Roemenië. Het is natuurlijk zo dat er miljoenen Syriërs gevlucht zijn naar Turkije en andere landen. Daar kunnen IS-leden zich onder verschuilen. Maar op zichzelf is dat geen bijzondere dreiging, lijkt mij. Als er geen plan achter zit, gaat het om individuele gevallen. Dat zijn risico’s die je normaal ook kan lopen bij andere vluchtelingen, ook bij Nederlanders.”

Het sluiten van grenzen voor vluchtelingen is nicht im frage?
“Nee, dat is uitgesloten. Dat zou betekenen dat je helemaal geen vluchtelingen kan toelaten en eigenlijk ook geen toeristen of zakenmensen. Want als ze het als vluchtelingen niet kunnen doen, zullen ze het proberen als zakenlieden.”

Heeft dit plan van de IS grote kans van slagen?
“Ik heb begrepen dat er geen specifiek plan is. De Amerikanen zouden wat hebben afgeluisterd van strijders. Strijders die via een telefoon dit soort plannen bespreken, lijken mij niet heel erg slim. Als zij inderdaad heel geraffineerd waren, zouden ze dat niet over de telefoon bespreken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen