Irak24 okt '14 08:27

VS wil sancties tegen afnemers van IS-olie

Auteur: Pieter van den Akker

Amerika wil sancties invoeren tegen diegene die olie kopen van de Islamitische Staat. IS zou volgens de Amerikanen 1 miljoen dollar per dag verdienen aan de verkoop van olie. Volgens Midden Oosten-deskundige Alexander Hammelburg zijn die kopers vooral smokkelaars in het grensgebied.

“In het grensgebied tussen Syrië en Irak zie je al eeuwenlang dat er witwaspraktijken zijn van illegale producten die via het Koerdische en soennitische deel in Irak zo Turkije en Iran in gaan. Dat is met die olie niet anders. Eigenlijk zie je al vanaf 2012 - als de eerste rebellen de olievelden in het oosten te pakken krijgen, dat waren toen nog de gematigde rebellen – illegale oliehandel grensoverschrijdend plaatsvindt. Dat doet IS natuurlijk ook. Het gaat over een soort maffiapraktijken.

Ondoorzichtig
Het is heel moeilijk om aan te pakken, zegt Hammelburg. Het is namelijk ‘totaal ondoorzichtig wie je moet aanpakken’, legt hij uit. “Je moet je voorstellen dat het voor de Nederlandse autoriteiten al heel erg lastig is om witwaspraktijken aan te pakken. En dan heb je het over een rechtsstaat met fantastische instanties die precies weten hoe je dat moet doen. Dit is een gebied waar de wet niet geldt, waar er geen sterke overheid is en al zeker geen sterke instanties om dit aan te pakken."

Hij concludeert:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen