Mid Term2 nov '14 21:19

2 dagen tot de midterms: een wonder dan maar?

Auteur: Jan Postma

Kan alleen een wonder de Democraten nog redden? Alle peilingen wijzen erop dat Democraten de meerderheid in de senaat kwijtraken.

De cijfertovenaars van fivethirtyeight geven de Republikeinen 71,8 procent kans op de meerderheid. Daarbij lijken de Republikeinen tussen de 52 en 54 zetels te gaan halen. (van de 100).

Daarmee is de kans op een Republikeinse overwinning weer wat groter geworden. Vrijdag was de kans op een Republikeinse meerderheid nog 68 procent. In het oerwoud aan peilingen is de analyse van fivethirtyeight een van de meer betrouwbare. Ze combineren de gemiddeldes van andere peilingen met lokale omstandigheden in de verschillende staten en tientallen andere variabelen, van opkomsten bij vorige verkiezingen tot het weer.

Republikeinen juichen vooral om de laatste peilingen in Iowa. De race was daar steeds spannend tussen de Republikeinse Joni Ernst en de Democraat Bruce Braley. Volgens de Des Moines Register staat Ernst sinds gisteren 7 punten voor. Iowa is een van de staten die Democraten moeten behouden om een kans te behouden op een meerderheid .

De Democraten hopen dat de peilingen er naast zitten. Helemaal uit de lucht gegrepen is dat niet. Voorspellingen bleken al vaker onbetrouwbaar. Bovendien zijn Democraten vaak ondervertegenwoordigd. Jongeren en immigranten zijn moeilijker te benaderen, en dat zijn traditioneel vaker Democraten.

Een strohalm voor Obama dus. Maar die weet ook dat de Republikeinen zich in 2008 en 2012 aan diezelfde strohalm vastklampten.

Hillary Clinton vliegt van hot naar her om campagne te voeren voor partijgenoten. Maar in campagne spotjes was ze nooit te zien. Volgens haar staf wijst ze elk verzoek af, omdat als ze een keer ja zou zeggen, iedereen haar wil hebben. Toch maakt ze een uitzondering. Alison Lundergan Grimes is de gelukkige. Ze is in een spannende race verwikkelt om een senaatszetel in Kentucky. Deze campaign ad is een fragment uit een speech van Clinton, en dient daarbij twee doelen, naast de steun voor Lundergan Grimes is het meteen een warmmakertje voor Clinton zelf.

Tegenstander voor Grimes in Kentucky is de zittende senator Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de senaat. Hij zou ook wel eens de reden kunnen zijn dat HIllary zich juist in Kentucky wel voor een spotje leent. Het zou een klap zijn voor Republikeinen als een prominent als McConnell zijn zetel verliest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen