Mid Term3 nov '14 17:52Aangepast op 3 nov '14 19:35

Minder dan 24 uur tot de midterms: make them squael!

Auteur: Jan Postma

74 procent. Zo groot is de kans dat de Republikeinen de meerderheid in de senaat pakken.

Het percentage stijgt met de dag; vrijdag was het nog 68%. Verschillende staten schuiven langzaam maar zeker richting Republikeinen.

FiveThirtyEight denkt zelfs dat acht staten naar de Republikeinen zouden kunnen gaan. De kans daarop is 41% (Ze hebben er zes nodig voor een meerderheid). Beide partijen verwachten dat de uitslag er woensdagochtend Nederlandse tijd al zal zijn. Eerder werd nog voorspeld dat het laat zou worden, omdat veel staten met hertellingen en tweede rondes te maken zouden krijgen.

Opvallend is dat Obama ook de jeugdstem kwijt lijkt te raken. Een peiling onder Millennials, jongeren tussen de 18 en 29, laat zien dat zij teleurgesteld zijn in de president. Maar 1 op de 4 gaat stemmen, en daarvan stemt een meerderheid op de Republikeinen. Het vastlopen van het politieke proces vinden de millennials een groot probleem. Een meerderheid geeft beide partijen daarvan de schuld, daarna worden de Republikeinen aangewezen. Gevolg: de jongste generatie stemmers zullen in 2016 vooral swing voters zijn.

Waar komt die obsessie met de senaat toch vandaan, vraagt John Oliver zich af. Er komen toch al jaren gen wetten meer uit het congres, doordat beide partijen niet samen willen werken, dus eigenlijk is dat hele Washington niet meer relevant. “This Congress is shaping up to be the least productive in history,” zegt Oliver. “ Although, to be fair, Congress is like jazz - it’s really about the bills it’s not passing. It’s also like jazz in that most people hate it and anyone who says they don’t are lying.”
 

<p><br/><br/>De echte beslissingen worden op lokaal niveau genomen. Maar die lokale politiek is behoorlijk beangstigend, blijkt al snel. Corruptie, racisme en dommigheid vieren hoogtij. Bij die lokale verkiezingen heeft het dus zeker nog zin om te stemmen. Maar in veel gevallen is dat al te laat: een kwart van de lokale kandidaten heeft geen tegenstander, en weet dus nu al dat ze hun zetel gewonnen hebben. “Gefeliciteerd, we kijken uit naar de angstaanjagende hoeveelheid macht die jullie de komende vier jaar weer krijgen!”</p> <p><br/>De meest besproken campagnespot van dit jaar komt van Joni Ernst. Ze woonde als kind op een varkensboerderij. Daar castreerde ze hogs, mannetjesvarkens. Die ervaring gaat ze gebruiken in Washington.</p> <iframe frameborder="0" height="315" src="//www.youtube.com/embed/p9Y24MFOfFU" width="560"/><p><br/>Het is een wel erg beeldende vergelijking. Tel daarbij op het opgewekte muziekje, en wat varkensgeluiden, en je hebt een winnaar. Ernst staat flink voor in Iowa en gaat deze staat waarschijnlijk pakken. Een grote klap voor de Democraten. 'Let's make them squeal!'</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen