Mid Term4 nov '14 13:42

Buigen of barsten voor Barack Obama

Auteur: Pieter van den Akker

Is het Yes, I Can voor Obama of moet hij na deze verkiezingen twee jaar duimdraaien? Het is vandaag erop of eronder voor de Amerikaanse president. De Amerikaanse kiezers mogen stemmen voor de Senaat in Washington.

Volgens de peilingen wordt het lastig voor Obama om een meerderheid te behouden.

Populair in Nederland
"We zijn wel fan, kan je zeggen", vertelt Leo Schepman van de Obama-fanclub op BNR. "Maar met ons vele anderen, want we hebben meer dan 1000 leden en heel veel sympathisanten. Wij waren in 2008 bij zijn race voor het kandidaatschap. Toen hebben we de Obamaclub Nederland opgericht. In die tijd was Obama waanzinnig populair in Nederland. Van alle buitenlanden was hij in Nederland het populairst."

Zijn populariteit is in de jaren erna flink afgenomen, weet ook Schepman. “Ik vrees eigenlijk het ergste. Hij is bij heel veel mensen populair, maar die Republikeinen haten hem. Dat is echt niet normaal. Zij grijpen elke gelegenheid aan, dat hebben we de afgelopen jaren gezien, om hem de voet dwars te zetten. Dit is voor de Republikeinen de laatste gelegenheid om het hem nog lastig te maken voor de laatste twee jaar van zijn presidentschap.”

Als de Republikeinen daarin slagen, wordt Obama machteloos, zegt Schepman. “Hij kan dan weinig dingen doen bij decreet. Maar dat is een uiterste optie. Het is toch al opzienbarend dat hij überhaupt gekozen is. Kijk, Amerika is een conservatief land en hij is een progressieve president. En dan is hij ook nog eens zwart. Het is een godswonder eigenlijk dat hij het gehaald heeft.”

Maar er is onderweg ook wel wat misgegaan. Waaraan hij zijn verminderde populariteit te danken heeft? Schepman: “Dat heeft alles te maken met de hoge verwachtingen. Daar was hij zelf ook debet aan. Hij was een heilsprofeet, hij ging het allemaal veranderen, hij wilde er hervormingen doorheen drukken, hij wilde Obamacare er doorheen drukken, enzovoorts. Dat waren allemaal ambitieuze plannen. Nou, dat Obamacare is tot nu toe het enige dat echt gelukt is. De vraag is of dat nog overeind blijft."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen