Mid Term24 nov '14 15:54

Immigratievraagstuk bezorgt Obama nog altijd kopzorgen

Auteur: Thijs Baas

Hoewel president Obama erin is geslaagd een hervorming van het Amerikaanse immigratiesysteem door te voeren, klaagt zijn Latino-achterban dat hij beloftes over immigratie niet zou zijn nagekomen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Obama refereerde aan het einde van zijn immigratietoespraak van afgelopen donderdag uitgebreid aan Astrid Silva, dezelfde vrouw die BNR's Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk een maand eerder al sprak, in de aanloop naar de Midterm elections. Van Wagtendonk schreef daar destijds onderstaande beschouwing over:

Demonstranten tegen Obama en diens immigratiebeleid: het zijn niet alleen Latino’s, maar ook andere, vooral jongere activisten, die hem in 2008 en 2012 juist enthousiast steunden.

Obama’s immigratieplannen zijn inclusief legale status voor miljoenen illegalen. Voor de Republikeinse oppositie is dat onbespreekbaar. Praktisch resultaat van die patstelling is dat Obama als hoofd van de uitvoerende macht meer mensen het land heeft laten uitgooien dan wie van zijn voorgangers dan ook.

Demonstranten schelden hem dan ook uit als : “Deporter-in-Chief”, omdat onder zijn regering de laatste zes jaar meer dan twee miljoen mensen zonder verblijfspapieren uit de VS zouden zijn gedeporteerd.

Las Vegas
De roemruchte gokstad Las Vegas, Nevada, met de enorme casino-hotels, restaurants, theaters en ander vermaak is een dienstenstad bij uitstek. Met veel, maar relatief laagbetaald werk. Dat trekt van over de grens met Mexico veel immigranten aan.  

“Nevada heeft in de VS relatief de meeste illegale immigranten onder de bevolking,” zegt Astrid Silva,  de immigratie-coördinator voor de Progressive Leadership Alliance of Nevada (PLAN). Volgens Silva wil de doorsnee Amerikaan een meer rechtvaardig immigratiebeleid. Maar een handvol politici houdt dat volgens haar tegen.

Silva: “Het gaat om een kleine, maar luidruchtige minderheid. Jammer genoeg blokkeren ze door hun onwetendheid, hun haat, iets wat goed zou zijn voor het hele land.”

Immigratiehervorming wordt geblokkeerd in het Republikeinse Huis van Afgevaardigden. Daarom hád Obama aangekondigd op eigen gezag bepaalde maatregelen te gaan verordonneren. Maar dat heeft hij uitgesteld. Tot ná de verkiezingen: om zijn partijgenoten af te schermen. Er is geen enkele aanwijzing dat Democraten hierdoor over twee weken beter zullen scoren dan zij vrezen. In tegendeel: Obama heeft met dat uitstel de snelst groeiende achterban van zijn partij - Latino-kiezers - ernstig teleurgesteld.

Een Republikeinse verkiezingszege kan voor Obama betekenen dat niet een beter immigratiebeleid z’n politieke nalatenschap wordt, maar het gegeven dat hij meer mensen liet deporteren dan wie van zijn voorgangers dan ook.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen