Irak13 aug '14 09:44

Van Bommel: 'Nederland heeft logistiek meer te bieden dan met wapens'

Auteur: Thijs Baas

Als Nederland een verzoek krijgt om wapens te leveren aan de Koerden in Irak, moet dat serieus worden overwogen, zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel tegen BNR. De kans dát er een verzoek komt acht hij klein, simpelweg omdat Nederland nauwelijks iets in de aanbieding heeft. "Voor zover mij bekend is er niet zo heel veel meer over."

Image

Europese landen mogen zelf bepalen of ze wapens willen leveren aan de Koerden in Irak, volgt uit een compromis dat EU-ambassadeurs gisterenavond laat bereikten. Voor een gezamenlijk Europees standpunt over wapenleveranties liepen de de standpunten te erg uiteen. Principiële bezwaren zijn er wat betreft Van Bommel niet, maar voordat een Nederlands besluit aan de orde is, zal er toch echt een verzoek moeten komen vanuit Irak, meent hij.
 

Serieus overwegen
En dan is nog maar de vraag wat Nederland überhaupt kán leveren. "Voor zover mij bekend is dat verzoek nog niet gedaan, maar als dat komt zal het serieus moeten worden overwogen." Nederland heeft immers nauwelijks eigen wapenindustrie, benadrukt Van Bommel. "De wapens die Nederland aan het buitenland verkoopt, zijn over het algemeen overtollige materialen van Defensie zelf; in het verleden zijn tanks, F16's en allerlei materieel dat overtollig is bij de krijgsmacht verkocht."

"De Koerden zijn op dit moment bezig met een strijd tegen ISIS en leveren daarbij ook bescherming aan de Yezidi's, dus hun operatie is geen terreur maar humanitair, en daarbij verdienen ze steun." Dat doet Nederland al in de vorm van humanitaire hulp. Een logische volgende stap zou zijn om logistieke steun - transportcapaciteit - te leveren. Ik denk dat we op dat punt meer in de aanbieding hebben dan het leveren van wapens."

Vanochtend meldde de Telegraaf dat tientallen Nederlanders meevechten met de strijdende partijen. Zolang het niet in een conflict is tegen Nederland, is dat niet strafbaar, meent Van Bommel. Hij maakt daarin wel een strikt onderscheid: "ISIS is een terreurorganisatie, die als zodanig geregistreerd staat. Als je je daarvoor inzet maak je je schuldig aan terreur. Dat kan ook in Nederland tot vervolging leiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen