Mid Term27 okt '14 08:27Aangepast op 27 okt '14 11:35

New Hampshire wordt een belangrijke graadmeter

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Met nog een week te gaan voor de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen vliegen de campagnespotjes de TV-kijkers om de oren, zoals een advertentie in de staat New Hampshire: vóór de Republikeinse Senaatskandidaat Scott Brown, tégen de huidige Senator Jeanne Shaheen.

Shaheen is één van de Democraten wiens zetel in Washington gevaar loopt op 4 november. En als zij niet kan vasthouden aan haar zetel, dan wordt het echt heel moeilijk voor de partij van president Obama om in het algemeen de meerderheid in de Senaat te behouden. "Brown koppelt Shaheen eindeloos aan Obamacare; ze was de doorslaggevende stem in de Senaat vóór Obamacare."

Toch is New Hampshire een staat waar de Democraten eigenlijk zouden moeten winnen, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.  "Bij presidentsverkiezingen is het steeds meer een betrouwbare Democratisch stemmende staat. Brown is bovendien zelf ook niet een van de populairste kandidaten. Hij was al twee jaar lid van de Senaat namens Massachusetts, waar hij een zetel won die was vrijgekomen die was vrijgekomen na het overlijden van Edward Kennedy."
 


Rivaliteit
Toen hij die zetel twee jaar later weer verloor, zat er voor Brown weinig anders op dan te verkassen naar de buurstaat New Hampshire om het daar te proberen. "Omdat daar de nodige rivaliteit bestaat met het grotere Massachusetts, werd hij daar niet direct met open armen ontvangen. Dus als hij tegen die achtergrond toch wint, dan is het een staat waarvan de Democraten dachten dat ze hem zouden behouden.

Opgeteld bij de staten in met name het zuiden en midden-westen die ze toch al een beetje hadden afgeschreven, dan wordt het echt heel moeilijk voor de partij van Obama om de Senaatsmeerderheid te behouden. Dan komt het hele Congres in handen van de Republikeinen en worden Obama's handen helemaal gebonden. Dan moet hij compromissen gaan sluiten die zijn achterban gaan haten óf er komt niets meer van een beetje fatsoenlijk regeren. Dus New Hampshire is wel een belangrijke graadmeter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen