Mid Term4 nov '14 16:17

De dag van de waarheid: chickensh*t

Auteur: Jan Postma

De kans dat Republikeinen de meerderheid in de senaat pakken is 76,2 procent. Weer een paar procent meer dan gisteren. Maar, de uiteindelijke uitslag laat mogelijk toch langer op zich wachten. Mogelijke tweede rondes in Georgia en Louisiana maken de kans dat we woensdag weten waar we aan toe zijn zo’n 30 procent. Waarschijnlijk wordt het later.

Wel een duidelijke slag om de arm: deze midterms zijn voor peilers weer bijzonder moeilijk te voorspellen. Het is nog compleet onduidelijk hoe betrouwbaar ze zijn. De eerder genoemde 76,2 procent is dan ook veel lager dan de voorspelling voor de verkiezingen van 2012 (kans dat Obama herkozen werd 90 procent, Democraten behouden senaat 95 procent).

Is het een fout geweest om Obama niet in te zetten deze campagne? Dat vragen strategen van de Democratische partij zich af. De hele campagne werd Obama overal angstvallig buitengehouden, hij is nou eenmaal niet populair op dit moment. Verschillende partijstrategen vertellen nu anoniem aan CNN dat dit misschien toch niet zo verstandig was: “Running away from the President is never smart. You look like Chickensh*t.”

Het probleem is: je moet als Democraat je kiezers enthousiast krijgen. Maar dat lukt niet door afstand te nemen van je eigen president, die bovendien twee keer de verkiezingen won. Dat ontmoedigt kiezers, en legt het gelijk bij de Republikeinen, die Obama consequent neersabelen.

Verschillende Democraten gingen wilden niet eens toegeven dat ze ooit voor Obama’s plannen hadden gestemd. Allison Lundergan Grimes, senaatskandidaat uit Kentucky, maakte er zelfs een heel filmpje over. Belangrijkste zin: “I am not Obama.”

Maar ontkennen heeft geen zin, zeggen de strategen nu. Het is logisch dat je als Democraat met Obama meewerkt, dat snapt de kiezer ook wel. Bovendien is dit nu de enige boodschap die blijft hangen, al je belangrijke thema’s vergeet de kiezer.

Deze midterms werden in Amerikaanse media ook wel de seinfeld-elections genoemd: a show about nothing. Verwacht werd dat Obamacare en de economie belangrijke thema’s zouden worden, maar echt inhoudelijk werd het eigenlijk nooit Republikeinen benadrukten op tv dat de Democraten op emotie van de kiezer speelden. Maar Republikeinen zelf hadden ook niet echt een verhaal, viel Jon Stewart van The Daily Show op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen