Irak22 sep '14 19:11

Ploumen: 'Meer en snellere actie in Turks drama'

Auteur: Thijs Baas

In het Turks-Syrische grensgebied heerst totale chaos. Er waren al een miljoen vluchtelingen uit Syrie en Irak naar Turkije gekomen. Alleen dit weekend kwamen daar nog eens 130.000 bij.

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking is bij de Algemene Vergadering van de VN in New York, onder andere om over noodhulp te praten. Ze ziet in het Turkse drama een extra aanleiding voor meer en snellere actie, zegt ze tegen buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Ook in heel veel andere delen zijn mensen op de vlucht geslagen. En tel daar bij op het ebolavirus en duidelijk is dat we snel moeten kijken naar mogelijkheden om mensen in hun eigen regio op te vangen, zegt minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking in gesprek met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Dat gaat ook om geld; mensen verlaten huis en haard zonder iets bij zich te hebben. Er moet onderdak komen, er moeten tenten gebouwd worden en medische zorg moet geregeld worden."

Coördinatie
Ploumen wil met het overleg bij de VN bereiken dat duidelijk wordt wie welke bijdrage kan leveren. "Iedereen vindt coördinatie belangrijk, maar niemand wil gecoördineerd worden. Dat wil ik veranderen. Er zijn altijd heel veel landen die graag willen helpen. Ik vind het niet belangrijk dat er dan een Nederlands vlaggetje op staat en als de VN tegen mij zegt dat het veel beter is als wij ons geld daar besteden, wil ik dat graag volgen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we internationaal afspraken maken en elkaar niet voor de voeten lopen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen