US elections10 apr '12 06:27

Heart of Texas | Ron Paul: Sex en Drugs en Rock ‘n’ Roll

Auteur: Anne-Greet Haars

De winkels van Planet K zouden niet misstaan in Amsterdam. Alles te koop voor het verbouwen en gebruiken van wiet.

Tekst en beeld: Reinout van Wagtendonk

Maar Planet K’s hippiewinkels staan in Texas en wat je ook niet zou verwachten is dat de eigenaar fanatiek campagne voert voor de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul.

Michael Kleinman vindt het een compliment wanneer je zegt dat het in zijn winkels net is alsof je in Amsterdam bent.  “Niet dat we Amsterdam willen imiteren,” zegt hij, “maar de vrijheid die je daar hebt om een joint te roken zonder bang te hoeven zijn dat je wordt opgepakt is een vrijheid die we hier missen.”

Hoofdkwartier
Het hoofdkwartier van zijn Planet K winkels is in oost-Austin, het minder welvarende en vooral spaanstalige deel van de hoofdstad van Texas. Kleinman heeft 15 winkels in Austin, San Antonio en San Marcos. Hij heeft er niet de vrijheid om marijuana te verkopen of openlijk te gebruiken, maar wel de vrijheid om in ieder geval de hennepcultuur te propageren. “In de Amerikaanse context is het dat gevoel van vrijheid wat we in mijn winkels proberen na te streven,” zegt hij.

Vrijheid is het thema dat voortdurend terugkomt in een gesprek met deze ouwe hippie.  Hij noemt zijn winkels vol met wietpijpen, sexspeeltjes en bumperstickers met beledigingen aan het adres van iedere vorm van autoriteit lachend “ambassades voor de vrijheid”.

Legalisering
De rechtse libertarier Ron Paul is presidentskandidaat bij de Republikeinen. Als een van de heel weinigen in deze partij van normen en waarden en orde en gezag is Ron Paul voorstander van de legalisering van marijuana. Maar dát is voor Michael Kleinman niet de belangrijkste reden om zijn winkels ook van binnen en van buiten vol te hangen met verkiezingsposters voor Ron Paul. Het is hun gedeelde hartstocht vóór vrijheid van het individu, tégen de politici in Washington en tegen Wall Street, legt Kleinman uit.

“Ron Paul staat voor de Constitutie,” zegt Kleinman. “Dat betekent kort gezegd dat hij voor vrijheid staat. Onze regering respecteert de burgerlijke vrijheden allang niet meer. Obama niet, Bush niet. Wij doen dat wel. Ik met mijn winkels en Ron Paul in zijn campagne. Zelf weten wat het beste voor je is, je eigen beslissingen kunnen nemen. Dat is waar Amerika op is gegrondvest. Op de Grondwet. Daar moeten we weer naar terug.”

Jimmy Carter
Kleinman was 40 jaar geleden gewoon een linkse hippie. Hij noemt de Democraat Jimmy Carter de laatste president voor wie hij respect had. Ondanks zijn campagne voor Ron Paul is Kleinman geen Republikein. Het enige wat hij gemeen heeft met die partij, zegt hij, is de wens om van president Obama af te komen omdat die minstens zo geniepig als zijn voorgangers vrijheid en burgerrechten zou schenden.

Wantrouwen
In Texas vind je wantrouwen ten opzichte van overheid en autoriteit net zo vurig terug bij rechtse conservatieven als bij links-liberalen. Michael Kleinman belichaamt dat in z’n eentje. Petities in zijn Planet K hippiewinkels en zijn roemruchte buurtactivisme wijzen voor hem eigenlijk nog het meest op een geestverwantschap met Occupy Wall Street.  Zijn droom is dan ook het samensmelten van de rechts-populistische Ron Paul revolutie met de links-populistische Occupy beweging tot een derde partij in Amerika die de grootste wordt.

“Beide politieke partijen, Wall Street, de olie- en verzekeringsmaatschappijen, ze zijn allemaal als de dood voor de 99% van de bevolking die zich eindelijk begint te roeren,” haalt Kleinman er een herkenbare Occupy slogan bij.  Volgens Kleinman kan presidentskandidaat Ron Paul al in november 2012 zichtbaar maken hoe groot de populistische beweging waar de eigenaar van Planet K voor ageert al is in de VS. 

En anders zeker in 2016: “als het dan al niet te laat is…”

Gerelateerde artikelen