Arabische revolutie24 mrt '14 13:27

Kamervragen VVD over doodvonnissen Moslimbroeders

Auteur: Thijs Baas

De VVD gaat Kamervragen stellen over de ter dood veroordeling van Moslimbroeders in Egypte.

Een rechtbank heeft vanmorgen  529 leden van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld voor moord en poging tot moord op politiemensen. "Angstaanjagend", meent Midden-Oostendeskundige Alexander Hammelburg. "Dit is echt ongelofelijk. We hebben dit in Egypte ook nog nooit op zo''n grote schaal gezien. Als je naar het proces kijkt: dat is zaterdag begonnen en twee dagen later ligt er al een doodsvonnis van 529 van de 545 aangeklaagden. Dat is ongekend en angstaanjagend, zou ik zeggen." 

"Ik denk dat angstaanjagend een understatement is, het is bijna middeleeuws. Je ziet een soort massale inquisitie. Ik heb de vragen overigens al gesteld. Het lijkt of er niet of nauwelijks een eerlijk proces heeft plaatsgevonden en de aantallen zijn bijna niet te bevatten. Ik wil weten hoe hij de procesgang en het vonnis beoordeelt. En daarnaast moet duidelijk worden of het nog mogelijk is om dit vonnis te herzien of terug te draaien."

Europees verband
Het allerbeste is oom het in Europees verband te doen, meent Ten Broeke, dus er is Europees contact. "Voor een veroordeling is het belangrijk om het zo breed mogelijk te doen, maar de Nederlandse opvatting hierover moet ook heel helder zijn. In het bilaterale contact met de Egyptische ambassadeur moet worden gevraagd hoe dit precies zit en of de internationale gemeenschap er nog op kan aandringen of het vonnis kan worden herzien."

De hulp aan Egypte stelde in feite al niets meer voor, zegt Ten Broeke. Wel denken de Egyptenaren mogelijk nog in aanmerking te komen voor leningen van IMF en Wereldbank. "Daarvoor moest men al voldoen aan een aantal uitgangspunten waar Egypte niet aan voldoet, maar dit maakt het bijna onmogelijk om dat nog uit te keren. Ik denk dat de druk van de internationale verontwaardiging hier moet worden opgebouwd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen