Mid Term5 nov '14 16:52

Amerikaanse media: Midterm Tsunami

Auteur: Jan Postma

De Amerikaanse kranten doen er vandaag alles aan om de marathonuitzendingen op TV vannacht te overtreffen. Grote letters, kleurrijke foto’s en pakkende koppen in de ochtendedities. Daarbij is de campagne van change en hope uit 2008 een welkome inspiratiebron.

De Amerikaanse kranten doen er vandaag alles aan om de marathonuitzendingen op TV vannacht te overtreffen. Grote letters, kleurrijke foto’s en pakkende koppen in de ochtendedities. Daarbij is de campagne van change en hope uit 2008 een welkome inspiratiebron.

De New York Times legt de nadruk op de oorzaak van het grote verlies bij de Democraten: Voter anger.

De website Huffington Post is creatiever: OUCH, met de ‘O’ in de vorm van het bekende Obama-campagnelogo.

Ook Time magazine gaat creatief te werk. Zij plaatsen Mitch McConnell, nieuwe leider van de Republikeinen in de senaat, in die bekende campagneposter van Obama. De ‘Change’ krijgt een heel andere lading dan in 2008.

Winnaar in de categorie ‘over the top’ is zoals zo vaak de New York Post. Ze hebben het over een ‘Midterm Tsunami’,  daaronder een gefotoshopte afbeelding van Obama. ‘The emperor has no cloths’. Het sprookje is uit.

Het moment dat de grote tv-netwerken definitief bekendmaakten dat de senaat voor de Republikeinen was, werd in schimmige hotelkamers in heel Amerika de champagne ontkurkt. Ambitieuze politici met nog ambitieuzere campagneleiders bepaalden aan de hand van de uitslag of ze in 2016 zelf een poging zouden wagen .

De afstraffing voor de Democraten zorgt voor vacatures, en zou de weg vrij kunnen maken voor kandidaten naast Hillary Clinton. Rand Paul begon vannacht al met aanvallen. De libertarier, zoon van Ron Paul, claimt dat de nederlaag voor de Democraten ook een nederlaag voor Clinton is.

Paul heeft de blik duidelijk al op 2016 gericht, als hij het mogelijk tegen Clinton opneemt. Op twitter begon hij een actie met de hashtag #hillaryslosers Daarbij tweet hij zwart-wit foto's -lekker somber- van alle verliezende kandidaten.

Als eerder gezegd, de Amerikaanse nieuwsstations gingen weer helemaal los vannacht. Hologrammen, Videowalls met 24 verschillende streams en natuurlijk heel veel analyses.

Bij het rechtse Fox News waren de hele avond breed grijnzende presentatoren te zien. Toen de meeste uitslagen binnen waren werd de sfeer zelfs balorig. Een panel met daarin ook Karl Rove analyseerde de uitslag daarom in cowboy outfit.

Ja u ziet het goed, dit is echt Karl Rove. De architect achter acht jaar Bush, de man die van Democraten de bijnaam Prince of Darkness kreeg, met een cowboyhoed op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen