US elections3 nov '12 16:11

Voorsprong voor Obama, maar het is nagelbijten

Auteur: Fleur de Bruijn

Even was Sandy the talk of the town en lagen de campagnes stil, maar dat was van korte duur. De campagne is weer in alle hevigheid losgebarsten en dat is nodig ook, want van een absolute koploper is geen sprake.

Enkele dagen voor de Amerikaanse verkiezingen dinsdag spreken peilingen in de twee belangrijkste van de zogenoemde swing states, die beslissend zullen zijn voor de uitslag, elkaar tegen.

Volgens een peiling van NBC en Wall Street Journal ligt Barack Obama in Ohio met 51 procent tegen 45 procent voor op Mitt Romney. Een onderzoek in opdracht van persbureau Reuters geeft echter slechts een miniem verschil van 46 procent voor Obama en 45 procent voor Romney. Sinds 1960 is niemand meer president van de VS geworden zonder Ohio te winnen, waar 18 kiesmannen zijn te vergeven.

In Florida is het verschil volgens NBC 2 procent (49 voor Obama, 47 voor Romney). Bij Reuters gaan zij gelijk op met 47 procent. Florida levert 29 kiesmannen voor het college dat uiteindelijk de president gaat kiezen en is daarmee de belangrijkste swing state.

Sandy
Eerder leek Obama het wrange geluk gehad te hebben dat Sandy aan kwam waaien. Sandy leek wel een beetje het vriendinnetje van Obama, zei Amerika-deskundige Willem Post eerder deze zaterdag tegen BNR.

"Romney stopte direct zijn campagne en hielp mee om vrachtwagens uit te ruimen, maar Obama ging per helikopter naar het getroffen gebied en stelde direct honderden miljoenen beschikbaar. Dat kan als je president bent."

Ontslag Obama
De Republikeinen lijken alles op alles te zetten om enkele dagen voor de verkiezingen het falen van Obama te benadrukken.

De voormalige oud-burgemeester Rudy Giuliani schreeuwde dat Obama ontslag moet nemen. Volgens de Republikein is Obama zijn beloften op economisch gebied niet nagekomen: Romney zou zich volgens de oud-burgemeester moeten schamen omdat het grootste land van de wereld een groei kent van 1,2 procent. "He should resign". Volgens Post is het normaal dat de campagne, als de verkiezingsdatum nadert, harder wordt. Maar nu is het volgens hem echt menens.

Pennsylvania
Romney en Obama voeren dit weekeinde campagne in diverse staten. Beiden zullen onder andere in Ohio actief zijn. Post zegt dat Romney liefst 100 tophelpers naar Ohio heeft meegenomen, zo'n belangrijke staat is Ohio dus.

Maar wat volgens Post echt opvallend is, is dat Romney ook Pennsylvania bezoekt. Een staat die volgens de peilingen in handen is van Obama. "Is er dan toch iets waaruit blijkt dat het mogelijk is om van Pennsylvania een swingstate te maken?"

Geen discussie
Het is volgens Post van belang dat Obama zich rustig houdt. "Obama heeft bij zijn aantreden beloofd om de werkloosheid onder de zes procent te brengen, dat is nu 7,9 procent. Hij beloofde ook het begrotingstekort te halveren, dat is allemaal niet gelukt." Obama moet daar volgens Post vooral niet over in discussie gaan. Een ding is volgens de Amerika-deskundige duidelijk: "het wordt nagelbijtend spannend (...) mensen kunnen aan de telefoon wel zeggen dat ze op Obama gaan stemmen, maar wat doen ze in het stemhokje?"

De komende dagen staan bij Obama verder Wisconsin, Iowa en Virginia op het programma. Romney doet onder andere ook Iowa en Colorado aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen