US elections2 nov '12 07:10

Obama profiteert van superstorm Sandy

Auteur: Pieter van den Akker

Meestal gaat je stem verloren in de wind, maar voor Barack Obama geldt dat zeker niet! Sandy zorgt juist voor succes.

De superstorm heeft de Amerikaanse president deze week een aardige rugwind gegeven. Eerst toonde de Republikeinse gouverneur Chris Christie van de zwaargetroffen staat New Jersey zich ingenomen met de manier waarop de president de hulpverlening coördineerde. Nu kiest  ook de onafhankelijke burgemeester van New York Michael Bloomberg voor het kamp-Obama.

"Burgemeester Bloomberg was tijdens de hele campagne voor de verkiezingen niet echt een fan van Romney of van Obama", weet Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. "Maar die storm - en dat Bloomberg zegt dat het waarschijnlijk is dat er klimaatverandering ontstaat door het feit dat er zoveel meer extreem weer over de wereld gaat- maakt dat 'ie klimaatverandering een heel belangrijk issue vindt in de Amerikaanse verkiezingen."

Volgens Van Wagtendonk ziet Bloomberg in Obama 'de kandidaat is die daar mogelijk direct maatregelen tegen zou willen nemen'. "Vandaar dat hij nu heeft gekozen Obama zijn steun te geven."

Obama is 'groener'
Of Obama bepaalde stappen heeft gezet waardoor Bloomberg tot die conclusie is gekomen? "Niet echt hoor", antwoordt Van Wagtendonk. "Obama is over het algemeen wel de man die het meer heeft over groene energie en dat er met wind meer gedaan moet worden. Om de afhankelijkheid van de olie minder groot te maken, maar dat heeft als bijverschijnsel dat het beter is voor het klimaat. Maar in de verkiezingscampagne is het klimaat helemaal niet voorgekomen. Tijdens de debatten is het woord niet eens gevallen."

Klimaatverandering
Bloombergs steun aan de zittende president komt voort uit de manier waarop Obama met Sandy is omgegaan, zegt onze correspondent. Romney heeft in het verleden, zoals met zoveel van zijn standpunten, een ander standpunt ingenomen. In het verleden was hij veel meer geneigd te accepteren dat er bepaalde menselijke handvatten zitten aan klimaatverandering. Daar is hij op teruggekomen. Dat moet in zekere zin in deze rechtse Republikeinse partij waarbij heel veel mensen horen die helemaal niet geloven dat klimaatverandering bestaat, dat dat iets échts is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen