US elections31 okt '12 21:44

Obama belooft hulp voor lange termijn

Auteur: Harmen Simon Teunis

President Barack Obama hervat donderdag zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Maar dat wil niet zeggen dat hij in de afgelopen dagen geen goede zaken heeft gedaan...

Aan publiciteit heeft Obama, in de nasleep van superstorm Sandy, geen enkel gebrek gehad. Woensdag, tijdens een bezoek aan de getroffen kuststreek van de staat New Jersey, kreeg Obama steun uit onverwachte hoek: de Republikeinse gouverneur van New Jersey, Chris Christie.

De gouverneur, die voorheen weinig ophad met Obama, zwaaide de president lof toe voor de manier waarop hij de hulpverlening coördineerde. "De reactie van de federale overheid is fantastisch geweest. De president was uitstekend. De mensen van FEMA waren uitstekend'', zei Christie.

Prioriteit
In de noodopvang in de plaats Brigantine zei Obama dat het de hoogste prioriteit om de elektriciteitsvoorziening weer werkend te krijgen, maar zal de overheid daarna de hulp niet staken. Ook beloofde hij dat de bureaucratie het herstel niet zal bemoeilijken. "We tolereren geen administratieve rompslomp. We gaan ervoor zorgen dat we de hulp zo snel mogelijk bij u komt'', benadrukte Obama.

Christie bedankte Obama voor zijn "belangrijke'' bezoek. "We gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat we ons door deze crisis slaan'', klonk het in een zeldzaam staaltje van Republikeins-Democratische eensgezindheid.

Correspondent Reinout van Wagtendonk: "De lofzang van Romney's grote bondgenoot op zijn [Obama's (red.)] competentie en zijn medeleven, kan door geen duurgekocht tv-spotje of campagnetoespraak worden geëvenaard."

Romney
Intussen zit Romney, die al wel weer campagne voert, in een lastig parket. "Hij kan zijn aanvallen op Obama niet ongeremd voortzetten, terwijl zijn landgenoten, als ze al niet zelf zijn getroffen door Sandy, via de media niets anders zien dan de emotionele ellende van de slachtoffers in het rampgebied", aldus Van Wagtendonk.

Romney was woensdag in Florida, in het gezelschap van de populaire gouverneur Jebb Bush. Van Wagtendonk: "Maar wat deze Bush nu zegt, weegt even niets op tegen wat Chris Christie zegt, en wat Obama gisteren ook kon zeggen, met -zoals dat heet- zijn poten in het bluswater, als de gedecideerde leider in een tijd van nood."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen