US elections24 jan '12 18:13Aangepast op 31 jan '12 16:29

Obama gaat voor de middenklasse

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amerikaanse middenklasse, die zwaar onder druk staat, wordt het speerpunt in Obama's State of the Union. Obama spreekt die State of the Union vannacht om 3 uur uit.

The State of the Union is een toespraak die jaarlijks wordt gehouden voor het Congres. De toespraak is vergelijkbaar met de Nederlandse troonrede.

Campagne-praatje
Obama mag geen campagne praatje houden, maar zal zijn uiterste best doen een overtuigend verhaal te houden en zo de Republikeinen op afstand te houden. "Dit jaar is de toespraak natuurlijk een moment voor Obama om zich te profileren", zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk.

Middenklasse
"De middenklasse zal worden aangesproken. Verkiezingen worden per definitie gewonnen in de middenklasse, omdat dit de grootste demografische groep is in de Verenigde Staten", aldus Van Wagtendonk.

Kloof
De adviseurs van Obama zeggen dat hij zich gaat richten op de economische rechtvaardigheid. "Hij gaat de kloof aanstippen die in Amerika steeds groter wordt tussen de allerrijkste en de middenklasse; een beetje zoals het Occupy-argument. In Amerika ligt dit ontzettend gevoelig, omdat Amerikanen vinden dat mensen hun eigen boontjes moeten kunnen doppen", legt Van Wagtendonk uit.

Republikeinen
Waar Obama iets meer naar links gaat, gaan de Republikeinen steeds meer naar rechts. "Obama kan het zich daarom veroorloven te focussen op de sociale rechtvaardigheid, omdat het alternatief van de Republikeinen heel extreem is op het economisch politieke vlak".

Gerelateerde artikelen